fbpx
European Western Balkans
Politika

Tači: Uskoro zaključivanje dijaloga istorijskim sporazumom

Hašim Tači; Foto: Kabinet predsednika Kosova

PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijskog sporazuma dve strane.

Tači je to rekao po povratku iz Brisela, gde se u ponedeljak nakon gotovo pola godine sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.

U intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, a prenosi prištinska Gazeta express, Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je ocenio da je došlo vreme da se “ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou”, ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i ljudi na tim prostorima, ali i “dobrosusedskim odnosima i pomirenju među ljudima”, prenosi prištinska Epoka e Re.

Uveren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, i izrazio uverenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima.

Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom.

“Vidim volju pobedničke koalicije (čiji je kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam”, rekao je Tači.

Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti rešeno do kraja godine.

“Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Izgradili smo okvir sa međunarodnom zajednicom kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u Kosovske bezbednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastoji se od zajednica, što je interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno verujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017”, naveo je Tači.

Povezani članci

Gojković: Fajon je uvredila građane Srbije

EWB

Poslanik Bundestaga: Donosioci odluka u Srbiji jasnije da šalju poruke da su za EU

EWB

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu

EWB