fbpx
European Western Balkans
Region

Tači: Usporavanje EU integracija pretnja za bezbednost

Margot Valstrom i Hašim Tači; Foto: Kabinet predsednika Kosova

PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je vreme za drugačiji kvalitet dijaloga sa Beogradom, ocenjujući da EU treba da zadrži centralnu ulogu u tom dijalogu, ali i da usporavanje procesa približavanja Zapadnog Balkana EU predstavlja pretnju za bezbednost.

“Shvatamo da je EU umorna od proširenja. Ali težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU ne treba da trpi zbog ovog umora. Kašnjenje EU da približi region Zapadnog Balkana predstavlja pretnju za bezbednost. Vakuum koji ostavlja EU žure da zauzmu druge ideologije, nacionalističke i religiozne”, rekao je Tači tokom susreta sa ministarkom inostranih poslova Švedske Margot Valstrom, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Prema Tačijevim rečima, dijalog mora da se pretvori u proces pomirenja, a da u njemu Evropska unija treba da zadrži centralnu ulogu.

“Imamo dobre odnose sa susednim državama, sa Srbijom smo angažovani u procesu dijaloga. Vreme je za drugačiji kvalitet dijaloga i on mora da se pretvori u proces pomirenja, prijateljstva i dobrosusedske saradnje izmedu Kosova i Srbije”, rekao je Tači.

On je istakao da EU mora da zadrži centralnu ulogu u procesu dijaloga.

Zahvalio je Švedskoj na podršci Kosovu, dodajući da Priština od EU traži “iskren i strateški dijalog”, koji će doneti integraciju regiona u EU.

Povezani članci

Dimitrov: Makedonija će razmotriti promenu sužbenog naziva

EWB

Evropska komisija: Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor

Tanjug

Austrija: Blago raste podrška članstvu u EU zemalja Zapadnog Balkana

EWB