fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Tači za koordinaciju Pariza i Vašingtona pred samit lidera Zapadnog Balkana

Hašim Tači; Foto: Predsednik Republike Kosova

PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Napominje da niko ne može da zameni Evropu koja posreduje u razgovorima Beograda i Prištine, ali dodaje da su odnosi dve strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

“Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije doneo ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona”, rekao je Tači za francuski Ekspres tokom vikenda, prenose prištinski mediji.

On je dodao da veruje u pragmatizam i viziju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kaže, svestan situacije i zna da je to važno za Evropu.

“Ako ne možemo da stvorimo dobre odnose sa Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša deca će trpet posledice. Naći će se u situaciji ”zamrznutog konflikta” koj bi u svakom trenutku mogao da eskalira”, rekao je Tači.

Upitan na kakav kompromis sa Beogradom je spreman, on kaže da je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško.

O razmeni teritorija, kaže, nikad nije blo razgovora.

“Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo pitanje neće moći lako da se reši jer je ono veoma osetljivo pitanje na Balkanu. Moja namera je da ne menjam granice, već da ih otvorim, kao što je svuda u Evropi”, rekao je Tači.

U međuvremenu, Kancelarija Evropske unije u Prištini navela je, povodom nedavnih Tačijevih izjava da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, da su jasne obaveze Beograda i Prištine koje proističu iz briselskog dijaloga.

“U godišnjim izveštajima, objavljenim 29. maja, jasno su navedene obaveze Beograda i Prištine, proistekle iz dijaloga vođenog pod pokroviteljstvom EU”, naveli su iz Kancelarije za portal Gazeta ekspres.

Iz Kancelarije su apelovali na Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Povezani članci

Vučić i Tači smatraju da je otvoren prostor za dijalog

EWB

Senator Ron Džonson: SAD podržava pronalaženje fleksibilnog rešenja

EWB

Les: Strah od podele Kosova neosnovan

EWB