fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Tajani: EU posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Antonio Tajani; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas, nakon zvanične posete Crnoj Gori, da je želeo da je tom posetom želeo da pošalje poruku svim partnerima na Zapadnom Balkanu “da je EU prisutna i posvećena evropskoj perspektivi celog regiona”.

“Stabilnost u regionu znači stabilnost u celoj Evropi. Stoga moramo nastaviti da radimo zajedno na sprečavanju neregularnih migracija, i na borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organizovanog kriminala,”, naveo je Tajani u saopštenju nakon dvodnevne posete.

Kako se navodi, on je posetio i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanski elektroenergetski koridor I, preko koga će putem podmorskog kabla biti povezane elektro-energetske mreže Crne Gore i Italije.

“Jačanje naše ekonomske saradnje i povezivanje Balkana sa ostatkom Evrope u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture će osnažiti napredak regiona ka članstvu u EU. Iz ovog razloga, posetio sam i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, koja je veliki projekat povezivanja Evropske unije i Crne Gore” istakao je Tajani.

Prema njegovim rečima politički i ekonomski razvoj su od suštinske važnosti za stabilnost ne samo u Crnoj Gori već i u celom regionu Zapadnog Balkana, a pregovori o pristupanju ne treba da zaustave rad na promociji ekonomske diplomatije, posebno za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i turizam.

Kako je rekao, potrebne su reforme da bi se privukao još veći broj stranih investicija, a EU stoji na raspolaganju Crnoj Gori da pomogne u tom smislu.

“Istorija i geografija nas ujedinjuju. Vidim svetlu budućnost za Evropsku uniju, koja će nastaviti da raste i preko trenutnog broja od 27 članica. Moramo ispratiti odluke koje su donete u Trstu prošle sedmice konkretnim rezultatima – moja poseta Crnoj Gori se nadovezuje na tu strategiju,” zaključio je Tajani.

Govoreći o napretku Crne Gore na evropskom putu, on je kazao da je sa otvorenih 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, Crna Gora u ovom trenutku predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u EU.

“Njen nedavni prijem u NATO je snažan dokaz da zemlja prihvata naše zajedničke vrednosti i da se usaglašava sa našim ciljevima vanjske i bezbednosne politike. Ipak, neki bitni elementi, kao što su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i vladavina prava još uvek moraju da se unapređuju,” ocenio je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta razgovarao je u Podgorici sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, predsednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Kako postati „evropski bibliotekar”? – Bibliotekari na evropskom putu

Đorđo Frušone

Zaharieva: Očekujem dve nove članice EU do 2025. godine

EWB

Međak: Izveštaj Evropske komisije o Srbiji je upozorenje pred isključenje

EWB