fbpx
European Western Balkans
Evropa

Tajani: Početak pregovora o budućnosti EU

Antonio Tajani; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani kaže da je većina grupa u Parlamentu podržala princip izbora “vodećeg kandidata” sa evropskih izbora za mesto predsednika Evropske komisije.

Tajani kaže da će o stavu Evropskog parlamenta informisati EU lidere koji će na neformalnom samitu u Briselu razgovarati o kandidatima za vodeće pozicije u EU.

“Naš cilj je da radimo u interesu demokratije i dobrobiti građana Evrope”, poručio je Tajani.

Predsednici i premijeri zemalja članica EU sastaju se na večeri u Briselu kako bi nakon upravo završenih evropskih izbora razmotrili potencijalne naslednike Žan-Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije, ali i kandidate za predsednika Evropskog saveta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost i predsednika Evropske centralne banke.

Princip tzv. “vodećih kandidata” podrazumeva da grupa koja osvoji većinu u novom sazivu Evropskog parlamenta imenuje prvog sa svoje liste za mesto predsednika Evropske komisije.

Tome se suprotstavlja grupa zemalja članica na čelu sa francuskim predsednikom Makronom, koji insistira na pravu zemalja članica koje proizlazi iz Lisabonskog ugovora da odlučuju o vodećim mestima EU institucija.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije, koja je osvojila najviše mesta u novom sazivu Evropskog parlamenta, Manfred Veber slovi za najjačeg kandidata za mesto predsednika Evropske komisije.

U Evropskom parlamentu trenutno se vode pregovori grupa oko uspostavljanja koalicija neophodnih za formiranje parlamentarne većine.

Dugogodišnji koalicioni partneri Evropske narodne partije Socijaldemokrate poručile su da žele “progresivnu” koaliciju gde ne vide mesta za politiku “održavanja stvari onakvim kakve jesu”, a za koju se, prema rečima socijaldemokrata, zalažu konzervativci EPP-a.

Očekuje se da EU lideri večeras u Briselu razmotre stavove i imenuju svoje kandidate o čemu bi se odlučivalo na junskom samitu u Briselu. Odluku Evropskog saveta o novom predsedniku Evropske komisije mora da ratifikuje i Evropski parlament što se očekuje nakon inauguracije novog saziva zakazane za 2. jul.

Povezani članci

EK: Crna Gora da sprovede reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Merkel Londonu: Ukidanje slobode kretanja imaće svoju cenu

EWB

Mej: Biće izazov završiti pregovore u roku od dve godine

EWB