fbpx
European Western Balkans
Politika

Tajani: Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU

Antonio Tajani; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da je moguće da Srbija i Crna Gora budu članovi EU pre 2025. godine.

On je dodao da je optimističan po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranju nekih koja su već otvorena.

Tajani je najavio da će Žan Klod Junker i Donald Tusk, predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, posetiti Srbiju i da će poručiti da je Srbija važna, kao što je važno da EU bude važna Srbiji, a takođe je izrazio zadovoljstvo što je više od polovine građana Srbije za članstvo u EU.

Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU zahvaljujući svojim postignućima, rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta kaže da se mora ojačati sektor malih i srednjih preduzeća i realna ekonomija kako bi se smanjila nezaposlenost i otvorila nova radna mesta.

On je više puta istakao da je Srbija deo Evrope i da su Srbi Evropljani, jer deli iste vrednosti, istoriju i identitet.

“Ovde smo u Evropi, nismo izvan Evrope”, napomenuo je Tajani, koji je objasnio da je u poseti regionu kao predsednik Evropskog parlamenta kako bi doprineo jačanju veza, te ponovio da je 2018. godina – godina šanse za region.

On je rekao da je važno da se radi na unapređenju ljudskih prava i demokratije, iako to nije lako, ni nekim drugim zemljama, ali to se, kaže, “mora uraditi”.

“Nije lako biti član EU, ali vi radite dobro i na tom ste putu. Korak po korak, postaćete članica EU. Vi ste na početku nove ere. Nije lako promeniti se iz komunističkog režima ka demokratiji, ali nama je važno da razumemo koji su vaši problemi”, rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta rekao je da se pored smanjenja nezaposlenosti mladih mora raditi na suzbijanju ilegalnih migracija, kao i na povećanju bezbednosti.

Srbija je, kaže, ključni igrač na Balkanu i važna je za izgradnju mira i stabilnosti.

“Nije lako vama da budete igrač, ali su nam potrebni vaši napori za mir”, poručio je Tajani.

Povezani članci

Izbori 21. juna, nastavak kampanje verovatno 11. maja

EWB

Evropska komisija: EU očekuje dalji napredak Srbije na evropskom putu

EWB

Ji: Do integracije u EU neće doći promenom granica u regionu

EWB