fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Tajni sastanak u Vladi: Brnabić sa poslanicama Evropskog parlamenta i organizatorima Europrajda

Vlada Republike Srbije; Foto: Vlada Republike Srbije

BEOGRAD – U nedelju u zgradi Vlade održan je tajni sastanak predsednice Vlade Ane Brnabić sa poslanicama Evropskog parlamenta Violom fon Kramon i Teri Rajndke, a sastanku je prisustvovao i jedan od organizatora Europrajda Goran Miletić.

Kako saznaje European Western Balkans, poslanice Evropskog parlamenta stigle su u Beograd gde su prenele poruku da će veliki broj evroparlamentaraca ipak doći u Beograd između 12. i 18. septembra, iako je Vlada Srbije najavila da će otkazati održavanje Europrajda.

Brnabić je govorila o teškoj situaciji sa Kosovom, periodima nestabilnosti što su i bili bar zvanično razlozi zašto je tokom vikenda doneta odluka da se prajd odloži ili otkaže. Iako je sastanak sa organizatorima Evroprajda najavljivan za naredne dane, odigrao samo dan nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će Evroprajd da bude otkazan. Izvor portala Nova.rs kaže da je Ana Brnabić tokom sastanka nije želela da izgovori reš “zabrana”, već je objašnjavala sagovornicima da je u pitanju sugestija Vlade Srbije.

Nakon Vučićeve najave u subotu, usledile su oštre reakcije. Još u subotu poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajnke poslala je poruku da će evroparlamentarci doći u septmebru u Beograd i pružila snažnu podršku organizatorima događaja.

Jedan od organizatora Europrajda Goran Miletić potvrdio je FoNet-u da se sastanak dogodio i da se razgovaralo o tome šta treba dalje raditi zbog namere države da se šetnja ne održi. Miletić je objasnio da sastanak nije ništa neuobičajeno, te da se redovno održavaju sastanci sa koordinacionim telima. dogovoreno je da ostanu u kontaktu.

Govoreći o prisustvu poslanica iz Evropskog parlamenta, Miletić je rekao da su Viola fon Kramon i Teri Rajndke zatražile da prisustvuju razgovoru “zbog namere države da zabrani paradu”.

Da su se poslanice Evropskog parlamenta sastale sa premijerkom Anom Brnabić na Tviteru je napisala Teri Rajndke, inače jedna od najvidljivijih poslanica u EP koje se zalažu za prava LGBTQ+ populacije.

“Viola fon Kramon i ja smo se juče sastale sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da ponovo naglasimo važnost održavanja ovogodišnjeg Europrajda. Prajd će biti signal nade za sve ljude širom Evrope”, napisala je Rajndke.

http://

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik rekao je da se nada da ćemo u narednim danima i nedeljama imati mnogo jasniju sliku i da će Evroprajd u Beogradu ipak moći da se organizuje i održi. Dodaje da je to nešto na šta se obavezala i premijerka, a sada mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

„U načelu, nikada nije dobro videti nazadovanje kada je reč o zaštiti osnovnih sloboda i ljudskih prava. Srbija je imala dobre rezultate na tom planu, Beograd je poznat kao živ i otvoren grad i ovaj događaj je nešto što privlači veliku pažnju, ne samo u Srbiji, već i u Evropi“, rekao je Bilčik za N1. 

Podsećamo, portparolka Evropske komisije u pisanoj izjavi za European Western Balkans Evropska komisija pomno će pratiti pitanje povezano sa otkazivanjem Europrajda u Beogradu, dodajući da se EU nada da će biti pronađen način za njegovo mirno i bezbedno održavanje.

Ona je kazala da Evropska unija podržava jednakost i odbija svaku vrstu diskriminacije. Za EU LGBTQ+ prava su osnovna ljudska prava i od Srbije kao partnera se očekuje da ta prava poštuje.

“Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd koji je prema ranijoj odluci trebalo da se održi u septembru u Beogradu i smatramo da je potrebno detaljnije objašnjenje za takvu odluku”, napisala je Pisonero.

Prema njenim rečima, ta manifestacijama godinama unazad se zalaže za jednaka prava LGBTQ+ zajednice u celoj Evropi, dajući glas onima koji su zbog svoje seksualne orijentacije često diskriminisani.

Pročitaj još: Evropska komisija: Potrebno detaljnije objašnjenje za odluku o otkazivanju Europrajda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije održanoj u subotu saopštio je da će Europrajd zakazan za septembar u Beogradu biti otkazan ili odložen. On je rekao da je u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom, doneta odluka da se manifestacija ne održi zbog političke situacije u zemlji.

Povezani članci

[VIDEO] Grubješić: Samo je Turska otvarala dva po dva poglavlja

EWB

Ursula fon der Lajen zatražila novog kandidata za komesara od Mađarske

EWB

Ji: Oprez u pogledu ruskih ciljeva

EWB