fbpx
European Western Balkans
Region

Taleski: EU da uvede sankcije pojedincima u Makedoniji

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov; Foto: Evropska unija

SKOPLJE – Član BiEPAG-a, Dane Taleski, smatra da bi jasnoj parlamentarnoj većini, koju je obezbedila opozicona SDSM Zorana Zaeva, trebalo da bude dozvoljeno da bez daljeg odlaganja odabere predsedavajućeg u parlamenta, a u suprotnom predlaže uvođenje sankcija za pojedince u Makedoniji.

U saopštenju koje prenosi European Western Balkans na engleskom jeziku, Taleski navodi da su dela predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova “sramotna, neprihvatljiva i protivna Ustavu”.

Ivanov je, naime, više puta do sada odbio da mandat za formiranje nove makedonske vlade da opozicionom lideru Zoranu Zaevu.

Ivanov smatra da je Zaev podlegao ucenama albanskih partija i prihvatio njihovu platformu koja ugrožava integritet i suverenitet Makedonije.

Prema Taleskom, primarna odgovornost izabranih zvaničnika i političkih lidera u Makedoniji je da deluju u skladu sa demokratskim standardima, Ustavnim i pravnim normama, zdravim razumom u cilju okončanja krize i sprečavanja eskalacije nestabilnosti.

On dalje tvrdi da, pošto je tu jasna parlamentarna većina, “trebalo bi da joj bude dozvoljeno da bez daljeg odlaganja odabere predsedavajućeg u parlamentu”.

Što se tiče budućih koraka EU, Taleski veruje da “politička podrška povratku demokratije i vladavini prava” može da pomogne.

On opisuje to kao “meke” mere, što bi značilo da Evropa, možda i uz silu, prisili Ivanova da mandat preda Zoranu Zaevu, a da Nikoli Gurevskom i VMRO-DPMNE naloži da prestanu sa parlamentarnom blokadom.

Taleski je u saopštenju predlaže i “tvrde” mere, ili usmerene sankcije prema pojedincima koji degradiraju demokratiju u Makedoniji i vode je ka autoritarnoj državi u vidu ograničenja putovanja i oduzimanja sredstava.

Povezani članci

[BSF] Marsijak: Ambiciozniji Berlinski proces, a ne samo proširenje

EWB

Potpisan sporazum o novom imenu Makedonije

EWB

Leđeri: Oficir za vezu Fronteksa imaće diplomatski status

EWB