fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Taleski: Makedonija ne sme da propusti šansu

Makedonska vlada; Foto: Tanjug / AP Photo / Boris Grdanoski

BRISEL – Nova vlada u Skoplju dočekana uz velika očekivanja i oprezan optimizam, ne bi smela da propusti šansu i izvede Makedoniju iz političke krize, ocenio je danas Dane Taleski sa Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti.

Građani i međunarodna zajednica dočekali su novu makedonsku vladu uz veliki entuzijazam, ali i očekivanja da će obnoviti demokratiju i vratiti zemlju na put evroatlantskih integracija.

Međutim, iako postoji velika potreba za brzim rešenjima i magičnim potezima, postoji oprezan optimizam, navodi Taleski u autorskom tekstu za portal European Western Balkans.

Opšte je mišljenje da proces razgradnje zatočene države tek treba da usledi. Najavljeni prioriteti vlade poklapaju se sa najvažnijim potrebama a to je da se obnove pravodusđe i jača vladavina prava.

To je, kako kaže, prvi neophodan korak da se osigura održivost demokratije u Makedoniji i započne proces političkog i međunacionalnog pomirenja.

Istovremeno, dodaje Taleski, multietničko društvo ne može da ostane politički fragmentirano i polarizovano.

Vladu, prema njegovim rečima, čeka teška i dugotrajna borba, ali u tome će imati podršku iz zemlje i inostranstva.

Makedonija je na prekretnici i ima solidnu šansu da izađe iz političke krize. Zbog budućnost države i nacije, ne bi smela da propusti tu šansu, zaključuje Taleski.

Povezani članci

Zaustaviti stabilokratiju, ojačati demokratske institucije

Marko Kmezić

Povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: Premijerkin gambit

Radovan Balać

Srbija sutra otvara dva nova pregovaračka poglavlja

EWB