fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Tanja Fajon – Dobitnica EWB nagrade za doprinos evropskim integracijama regiona

BEOGRAD – European Western Balkans (EWB) uručio je godišnju nagradu za doprinos evropskim integracijama regiona poslanici Evropskog parlamenta Tanji Fajon.

Nagrada se dodeljuje Fajon “za njenu nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana uprkos rastućim izazovima, kontinuiranom predstavljanju vrednosti EU u regionu, kao i principijelnoj promociji demokratije, slobode i tolerancije”.

Fajon je druga dobitnica ove nagrade koja je prvi put uručena 2019. godine Nikoli Dimitrovu, tadašnjem ministru spoljnih poslova Severne Makedonije, povodom pete godišnjice EWB,.

“Velika je čast i odgovornost da budem u mogućnosti da pružim podršku građanima Zapadnog Balkana u njihovim težnjama za boljim životom, boljim regionom i jačom Evropom za sve. Nagrada je priznanje da se moj glas čuje”, rekla je Fajon prilikom primanja nagrade.

Ona je dodala da u krizi izazvanoj širenjem koronavirusa, koja predstavlja izazov za sve, moramo još bolje zaštiti ono što nas povezuje.

“Moramo zaštiti naše građane, njihova osnovna prava, naše demokratije, vladavinu prava. Moramo izgraditi jaču i ujedinjenu Evropu. Za svakoga. Zajedno”, naglasila je Fajon.

Glavni i odgovorni urednik EWB Nemanja Todorović Štiplija podsetio je da podrška Tanje Fajon Zapadnom Balkanu seže sve do ranih dana kada je bila evroposlanica i kada se snažno zalagala za viznu liberalizaciju regiona.

“U godinama koje dolaze, prozivala je neliberalne tendencije na Zapadnom Balkanu u vreme kada su ih gotovo svi u EU ignorisali. Nije ni čudo što se odgovorni za takve tendencije sada ponašaju kao da je ona neprijatelj. Međutim, verujem da je sada njen rad još više cenjen među proevropskim građanima regiona”, rekao je Štiplija.

Štiplija je dodao da je posebno važan njen rad kao predsedavajuće Delegacijom Evropskom parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Srbije i EU, kao i medijatora između različitih partija u zemlji.

“To je vrlo izazovna situacija, zbog čega je važno imati osobu sa takvim iskustvom u vezi sa ovim problemima. U Srbiji je Tanja Fajon postala jedno od najistaknutijih lica EU i mora da se kreće kroz trenutnu političku polarizaciju. Bez obzira na stranu, njen glas ima značajnu političku težinu”, zaključio je Štiplija.

Tanja Fajon je takođe uvrštena na listu EWB-a od 10 poslanika koji su učinili Zapadni Balkan evropskim tokom prethodnog saziva Evropskog parlamenta (2014-2019). Tada smo naglasili da je Fajon imala najjače rezultate u radu sa politikom proširenja u EP.

Pre nego što je ušla u politiku, Tanja Fajon radila je kao novinarka i izvestilac iz Brisela. Prvi put je izabrana u Evropski parlament 2009. godine.

Tokom svoje karijere u Evropskom parlamentu, Fajon je bila izvestilac EP za proces liberalizacije viza za Zapadni Balkan, i član raznih delegacija EP za zemlje Zapadnog Balkana. Takođe, Fajon je bila jedna od potpredsednica grupe Socijalista i demokrata.

Na izborima za Evropski parlament 2019. Fajon je dobila najviše preferencijalnih glasova u Sloveniji. Ona je liderka Socijaldemokrata u Sloveniji, koja je trenutno najveća opoziciona stranka, od maja 2020.

Povezani članci

Dijalog vlasti i opozicije u Srbiji je nemoguć bez posredovanja Evropskog parlamenta

Sofija Popović

BCBP: Dve trećine građana smatra da političari ne rade u interesu građana

EWB

Pismo poslanika EP vlastima u Srbiji: Potpuna zabrana Europrajda nije pravo rešenje

EWB