fbpx
European Western Balkans
Evropa

Tanja Fajon izabrana za predsednicu slovenačkih Socijaldemokrata

Tanja Fajon; Foto: Evropska unija

LJUBLJANA – Poslanica u Evropskom parlamentu i predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon izabrana je danas za predsednicu stranke Socijaldemokrata.

Fajon je prethodno bila potpredsednica stranke, a jednoglasno ju je podržalo njeno predsedništvo nakon što se dosadašnji predsednik Dejan Židov povukao sa funkcije posle šest godina na čelu stranke.

Socijaldemokrate su na izborima 2018. osvojile treće mesto sa 10% glasova i 10 od 90 poslanika. Bili su deo koalicione vlade Marjana Šareca koji je podneo ostavku početkom ove godine, a sada su u opoziciji.

Na izborima za Evropski parlament 2019. Socijaldemokrate su osvojile 19% glasova i završile na drugom mestu. Sama Tanja Fajon osvojila je tom prilikom preko 50.000 preferencijalnih glasova, koji se odnose na ličnost, a ne na stranačku listu, više od bilo kog drugog evropskog poslanika iz Slovenije.

Tanja Fajon je poslanica u Evropskom parlamentu od 2009, a trenutno je u trećem mandatu. Tokom drugog bila je izvestilac iz senke za Srbiju grupe Socijalisti i demokrate (S&D), a trenutno je na poziciji predsedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju. Pre ulaska u politiku bila je novinarka.

Povezani članci

Mere konačno popuštene i u najpogođenijim zemljama Evrope

EWB

Evropski savet odobrio sporazum o izlasku i budućim odnosima sa UK

EWB

Od 2020. novi sistem za ulazak u EU

EWB