fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Tanja Fajon napušta EP, mesto šefa Delegacije za Srbiju pripada socijaldemokratama

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BRISEL / LJUBLJANA – Predsednica slovenačkih Socijalnih demokrata Tanja Fajon, nakon održanih parlamentarnih izbora u toj zemlji u nedelju, napustiće funkciju poslanice u Evropskom parlamentu i preuzeti poslaničko mesto u nacionalnom parlamentu, a moguće i u Vladi Slovenije, javljaju lokalni mediji.

Tanja Fajon birana je za poslanicu u Evropskom parlamentu u tri mandata, prvi put 2009. a poslednji 2019. godine. Tokom cele poslaničke karijere njen fokus bile su zemlje Zapadnog Balkana, među njima i Srbija.

Tokom ovog saziva parlamenta bila je predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, odnosno za Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija. Ovo mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata (S&D), koja okuplja partije levog centra.

I dalje nije poznato ko bi mogao da nasledi Tanju Fajon na ovoj funkciji. Spekuliše se da bi to mogli da budu Kipranin Demetris Papadakis, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe S&D, ili Tajs Reten, poslanik iz Holandije koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji 3. aprila.

Takođe se pominje mogućnost da bi naslednik Tanje Fajon u Evropskom parlamentu iz Slovenije mogao da preuzme i funkcije vezane za Srbiju. Za sada se i dalje ne zna ko će tačno biti naslednik, koga treba da formalno postavi slovenački parlament.

Lokalni mediji navode da su potencijalni naslednici visoki funkcineri stranke Socijalni demokrati: potpredsednici Matjaž Nemec i Dominika Švarc Pipan, kao i internacionalna sekretarka ove stranke Neva Grašič.

Tanja Fajon je bila jedna od ko-fasilitatora Međupartijskog dijaloga ispred Evropskog parlamenta, a, ukoliko se ovaj proces nastavi u nekoj formi, njeno mesto takođe pripada socijaldemokratama u Evropskom parlamentu.

Socijalni demokrati Tanje Fajon osvojili su 6,7% glasova i 7 poslaničkih mandata na parlamentarnim izborima u Sloveniji 24. aprila. Najavljen je pokušaj da se formira koalicija sa pobednikom izbora, strankom Slobodarski pokret Roberta Goloba.

Tanja Fajon je, inače, 2020. bila dobitnica godišnje nagrade portala European Western Balkans za doprinos evropskim integracijama regiona.

Nagrada je dodeljena Fajon “za njenu nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana uprkos rastućim izazovima, kontinuiranom predstavljanju vrednosti EU u regionu, kao i principijelnoj promociji demokratije, slobode i tolerancije”.

Članak je ažuriran.

Povezani članci

Vel Sek: Poljski prioriteti u okviru Berlinskog procesa su ekonomija, povezanost, civilno društvo i bezbednost

EWB

Brnabić: Luksemburg uvek podržavao proširenje EU

Tanjug

Pokretanje ruskog državnog medija RT u BiH moglo bi da produbi podele u zemlji

Sofija Popović