fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Tanji Miščević francuski orden za zasluge

Tanja Miščević i Kristin Moro; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Danas je u Ambasadi Francuske u Beogradu, šefici Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Tanji Miščević, dodeljen je Nacionalni orden za zasluge Francuske Republike u rangu viteza. Orden joj je uručila ambasadorka Francuske Republike Kristin Moro u ime predsednika Francuske Fransua Olanda.

“Francuska želi da pozdravi, pored Vas lično, istrajni rad koji je Srbija već postigla na svom evropskom putu i njenu odlučnost da taj put nastavi. To je elan ka budućnosti kome ovo odlikovanje želi istovremeno i da oda priznanje i da ga ohrabri”, rekla je Moro na prijemu u rezidenciji.

Ona je istakla da evropske integracije predstavljaju osećaj pripadnosti, a da Srbija ne samo da ima tu pripadnost, već je svakodnevno i živi.

“Evropa je takođe i jedan projekat, projekat budućnosti i vere u sebe”, kao i “instrument mira, demokratije i ekonomskog prosperiteta” koji se brine o svetu sutrašnjice, navela je francuska ambasadorka.

Za osvajanje budućnosti uvek treba ulagati napore, što, kako je rekla, važi za Francusku, za EU kolektivno, kao i za Srbiju koja teži da postane njena članica. Kako bi evropski put doveo do priključenja, u Srbiji još treba da se dogode teške i pre svega istrajne reforme, napomenula je Moro.

Zahvalivši na priznanju koje joj je dodeljeno u ime predsednika Francuske, Miščević je istakla da svoj posao ne radi ni zbog para, ni zbog ordena već zbog mnogo važnijih stvari.

“Verujemo u evropski projekat, u projekat Srbije u Evropi, u Evropu u Srbiji”, rekla je Miščević.

Tanja Miščević se evropskim integraciajma bavi već nekoliko decenija. Od 2005. do 2008. godine bila je direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, posle čega je vodila pregovarački tim Republike Srbije za pregovore za zaključivanje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Republike Srbije i EU. Radila je i kao državni sektetar za politiku odbrane Ministarstva odbrane Srbije, ali je bila i savetnica za evropske integracije potpredsednika Vlade Srbije i ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu od 2012. do 2013. godine. Trenutno radi kao šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju RS Evropskoj uniji i redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji.

Predavala je kao gostujući profesor na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Hrvatske, Centru za evropske integracije Univerziteta u Bonu, Ekonomskom i Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Vojnoj akademiji Ministarstva odbrane, Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Autor je dve knjige, većeg broja naučnih monografija i članaka iz oblasti teorije i rpakse funkcionisanja međunaordnih vladinih organizacija, funkcionisanja i reforme osnivačkih akata EU, istorijskog razvoja procesa evropske integracije, kao i odnosa Srbije i EU. Dobitnica je priznanja „Doprinos godine Evropi“.

Nacionalni orden za zasluge je veoma značajno i prestižno francusko odlikovanje ustanovljeno 1963. Njime je francuski predsednik Šarl de Gol  zamenio čitav niz drugih odlikovanja koja su do tada postojala. Dodeljuje se, u ime predsednika Francuske Republike, za posebne zasluge stranim i francuskim državljanima.

Prijemu su pored predstavnika diplomatskog kora prisusvovali i predstavnici nezavisnih tela, civilnog sekotra, Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, medija i mnogi drigu.

 

Povezani članci

[VIDEO] Burazer: Brisel ne želi bojkot izbora, neophodno da vlast učini određene ustupke

EWB

Na papiru saradnja države sa civilnim društvom, u praksi napadi, uvrede i kazne

Milica Starinac

Osnivanjem ministarstva, gasi se Kancelarija za evropske integracije

EWB