fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Dijalog Beograda i Prištine

Tenzije na Kosovu rastu, Mogerini za nastavak normalizacije

Vučić, Mogerini i Tači; Foto: Twitter / Maja Kocijančič

BEOGRAD/PRIŠTINA – Dan pre roka za dovršavanje Statuta Zajednice srpskih opština, tenzije na severu Kosova, kao i između Beograda i Prištine, ponovo rastu. Saveti za nacionalnu bezbednost i Kosova i Srbije sastali su se, ili treba da se sastanu; predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova da ne reaguju na “provokacije”; a Kancelarija Visoke predstavnice pozvala je na izbegavanje bilo kakvih tenzija koje bi stajale na putu normalizaciji odnosa, prenosi N1.

U petak 3. avgusta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost za subotu, dan na koji ističe četvoromesečni rok za Upravljački tim u Prištini da napravi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština. Osnivanje Zajednice dogovoreno je od strane Beograda i Prištine Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015.

Međutim, u otvorenom pismu kosovskim Srbima, predsednik Vučić je izjavio da Priština neće ispuniti dogovoreno u zadatom roku, izveštava KoSSev.

Vučić je takođe pozvao Srbe da “ne nasedaju ni na kakve provokacije, ostanu mirni, civilizovani i dostojanstveni, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.”

Predsednik Srbije opravdao je subotnji sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost informacijom da “u narednih 48 sati može doći do destabilizacije bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije”, piše KoSSev.

U međuvremenu, jedinice KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu, viđeni su u četvrtak na putevima širom teritorije. Na osnovu zvanične izjave, u pitanju je “planirana vežba” u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, izvestio je KoSSev. Predsednik Vučić je u svom otvorenom pismu takođe izneo zahtev da KFOR i NATO održe mir na Kosovu.

Savet za bezbednost Kosova se takođe sastao u petak, navodno zbog informacije da će kosovski Srbi proglasiti autonomiji u nedostatku Statuta ZSO.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je nakon sastanka da su kosovske institucije spremne da odgovore na svaku provokaciju, ali da nema konkretnih informacija. Takođe je najavio da će radna grupa za izradu Statuta moći da podnese svoj izveštaj u subotu, piše N1.

Kancelarije Visoke predstavnice EU za spoljne poslove, Federike Mogerini, reagovala je na dešavanja, rekavši da je proces izrade nacrta i dalje u toku, kao i da su se obe strane dogovorile oko jasnih smernica i rokova.

Izveštaj Upravljačkog tima za nacrt Statuta biće uključen u sledeći sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, podsetila je Kancelarija.

“Pošto su obe strane, zajedno sa Visokom Predstavnicom, potpuno posvećene iznalaženju pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa, EU očekuje – kao što su se predsednici dogovorili u Briselu 18. jula – da se izbegnu sve tenzije na terenu koje mogu da ugroze normalizaciju odnosa”, zaključila je Kancelarija, izveštava N1.

Povezani članci

Rešenje tražiti po ugledu na dve Nemačke

EWB

Vučić: Usaglasili smo pitanja nestalih i raseljenih, otvorili temu o Zajednici srpskih opština

EWB

Mogerini: Odbrana i bezbednost u saradnji sa Zapadnim Balkanom

EWB