Tepić i Bilčik različito o izbornim uslovima u Srbiji

Marinika Tepić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Izbornih uslova u Srbiji nema jer ovde ne važe normalna demokratska pravila, poručila je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, specijalnom izvestiocu EU za Srbiju Vladimiru Bilčiku.

Tepić je u emisiji “Direktno” na Al Džaziri, u kojoj je gostovala sa Bilčikom, istakla da opozicija neće učestvati na izborima zato što u Srbiji nema slobode izbora. Prema njenim rečima, građani nemaju mogućnost da slobodno biraju, upoznaju se sa kandidatima, programima i onim što političari obećavaju ili garantuju u svojim politikama.

“Da li je u vašoj državi praksa da su u svim javnim ustanovama, preduzećima, dakle vrtićima, školama, kulturnim ustanovama, socijalnim ustanovama, ljudi primorani da obezbeđuju glasove u danu izbora, da popisuju članove svojih porodica i da ukoliko to ne urade imaju direktnu pretnju da će ostati bez radnog mesta? Sigurna sam da ne”, kazala je Tepić.

“Da sam na mestu opozicije, učestvovao bih na izborima”, rekao je specijalni izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik dodajući da je jedini način izvođenja političkih promena učestvovanje na izborima.

On je naglasio da se političke promene ne dešavaju preko noći, kao i da je jedini način kojim se može promeniti politika u Srbiji jeste putem izbora, parlamenta i institucija, pozivajući ponovo sve aktere da se uključe u izborni proces.

“Narodna skupština je u međustranačkom dijalogu usvojila određeni broj mera kako bi se unapredili izborni uslovi u Srbiji, ali je implementacija tih promena ključna”, zaključio je Bilčik.