fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Politika

Teški izazovi na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti

Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa delegacijom Evropske unije o migracinim izazovima i naporima EU i zemalja na zapadnobalkanskoj ruti da pronađu zajednička rešenja i politički odgovor na njih.

Delegaciju EU je predvodio zamenik generalnog direktora direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Sajmon Morđu, saopštilo je ministarstvo.

Ministar Vulin je rekao na sastanku da će Srbija nastaviti da se na human način izbori sa migrantskom krizom, da unapredi dijalog sa zemaljama u regionu i da ojača kapacitete svojih institucija za sprovođenje mera i politika u oblasti migracija.

Zamenik direktora EK Morđu je naglasio da će EU veoma tesno sarađivati sa Srbijom da se pronađu zajednička rešenja na izazove sa kojima se suočavaju zemlje na zapadnobalkanskoj ruti.

EU će, takođe, nastaviti da pruža Srbiji značajnu finansijsku pomoć, kao i podršku za podizanje kapaciteta u oblasti upravljanja granicama, identifikacije i registracije dolazaka migranata, readmisija, povrataka i uslova prihvatnih centara.

Razgovarali su i o finansiranju programa dobrovoljnog povratka i reintegracije migranata u zemlju porekla, koji se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije.

Povezani članci

Civilni sektor: Optimističan razgovor sa Mogerini

EWB

Ne postoji prepreka za “Pribe izveštaj” o vladavini prava u Srbiji

EWB

EK: Region mora da utvrdi činjenice o žrtvama i postigne pomirenje, moguć rok 2025.

EWB