fbpx
European Western Balkans
Region

Tesna pobeda socijaldemokrata u Severnoj Makedoniji na 94% obrađenih glasova

Proslava pobede u SDSM; Foto: SDSM

SKOPLJE – Koalicija oko vladajuće SDSM predvođene Zoranom Zaevom „Možemo“ osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji i 46 mandata, prvi su nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIK) na obrađenih 94% izbornih mesta.

Kako je objavljeno na sajtu DIK, „Možemo“ je dobila 36,12 odsto glasova i, prema projekcijama, imaće 46 poslanika u Sobranju, dok je koalicija najveće opozicionepartije VMRO DPMNE „Obnova Makedonije“ dobila 34,85 odsto glasova i 44 poslanika u parlamentu sa ukupno 120 mesta.

Albanske partija Demokratska unija za integraciju (DUI) ima 11,3 odsto osvojenih glasova i 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa sa 8,57 odsto glasova i 12 mandata, a Demokratska partija Albanca (DPA) 1,52 odsto glasova i jednog poslanika, prenela je agencija MIA.

Prema simulaciji DIK, prvi put bi u parlament Severne Makedonije ušla partija „Levica“ sa dva poslanika, koja je prema nezvaničnim podacima dobijenim elektronskim unosom osvojila 4,16 odsto glasova.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji koji su održanu juče, glasalo je oko 923.000 građana ili oko 51 odsto.

Prvi rezultati izbora su samo povremeno dostupni na sajtu DIK, koji je oboren sinoć nakon završetka izbora zbog, kako je objašnjeno, „spoljnih hakerskih napada“.

Povezani članci

Brnabić se sastala sa premijerom Makedonije

EWB

Zvizdić: Razgovor fokusiran na jačanje saradnje u regionu

EWB

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu

EWB