fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Tomazo Vitale je novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu

Tomaze Vitale i Ivica Dačić; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

BEOGRAD – Juče je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio novoimenovanog šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadnog generala Tomaza Vitalea, koji je na toj funkciji zamenio svog zemljaka brigadnog generala Čezarea Marinelija.

„Srećan sam što sam ovde i stupam na ovu važnu funkciju. Saradnja između NATO-a i Srbije je obostrano korisna. Moj dolazak se podudara sa usvajanjem novog Individualnog akcionog plana partnerstva, kreiranog prema potrebama Srbije, koji se bazira na principima Partnerstva za mir – slobodi izbora, transparentnosti i fleksibilnosti, na osnovu jasno definisane politike srpske vojne neutralnosti”, izjavio je Tomazo Vitale.

Na sastanku je istaknuto da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa, uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Republike Srbije.

“Nadam se da će moje novo imenovanje i obnova našeg plana saradnje udahnuti novu energiju našem odnosu koji je već prosperitetan. Radujem se što ću učiti od vas i nadam se i da ćete vi imati nešto da naučite od mene”, istakao je Vitale i istakao da je kada rade zajedno na zajedničkim bezbednosnim izazovima, svi su sigurniji i bogatiji.

Tomazo Vitale je rođen 1963. godine na italijanskom ostrvu Iskja koje se nalazi u Napuljskom zalivu. Završio je Vojnu akademiju u Modeni. U toku svoje bogate karijere između ostalog služio je pri Generalštabu italijanske vojske, u KFOR-u kao komandant operativne grupe, u Albaniji i Iraku.

Povezani članci

Krize kao katalizator stvaranja odbrane EU

EWB

U Mladenovcu počela najveća vežba Srbije i NATO za vanredne situacije

EWB

Dačić: Imamo različita gledaišta po pitanju NATO bombardovanja , ali i obavezu da sarađujemo

EWB