fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Tomić: Otvaranje Poglavlja 29 – dalja modernizacija Carine

BEOGRAD – Direktor Uprave carina Miloš Tomić, danas je, povodom odluke o otvaranju Poglavlja 29 posvećenog carinskoj uniji, izjavio da je to za tu instituciju velika šansa da unapredi i modernizuje poslovanje, ali da je prevashodno reč o velikom koraku za nacionalnu ekonomiju.

“EK je ocenila da smo jedna od najboljih uprava, što je rezultiralo najpre najavom, a sada i otvaranjem poglavlja 29. Na to smo vrlo ponosni, jer smo državi omogućili da je po nekim standardima već u Evropi” područio je Tomić.

Kako je rekao uvođenjem novog kompjuterizovanog sistema probijene su barijere granica.

“Zahvaljujući ubrzanim procedurama, našim putevima je tokom prošle godine prošlo 200.000 teretnih vozila više nego u 2015. godini” ukazao je Tomić.

Prema njegovim rečima ove godine počinje pripremna faza za uvođenje “automatskog uvoza i izvoza”, jer je, kaže, stvaranje finansijskih i carinskih uslova da Srbija postane članica EU od životne važnosti za privredu, budžet i za poslovanje domaćih kompanija.

“Uvođenjem sistema ulazne i izlazne sažete deklaracije počinjemo sa pripremnom fazom za uvođenje automatizovanog izvoza. Sledi i sistem automatizovanog uvoza. Naš cilj je da brzina i efikasnost carinskih postupaka budu na najvišem nivou” rekao je direktor Uprave carina.

On je podvukao da će Carinska služba kroz Poglavlje 29, u skladu sa preporukama Evropskog saveta, nastaviti sa usklađivanjem carinskih propisa i podizanjem kapaciteta, posebno u oblastima pojednostavlenja postupaka, prava intelektualne svojine, selektivnosti kontrola, analize rizika i IT sistema.

Povezani članci

Evropska komisija predlaže fleksibilnija pravila za robu iz Srbije i drugih zemalja

EWB

Ekonomski dijalog sa EU: Deo strukturnih reformi se odlaže zbog pandemije

Nikola Cuckić

Srbija ipak nedovoljno ekonomski pripremljena za članstvo – umereno spremni zauvek?

EWB