fbpx
European Western Balkans
Društvo

[Tour d’Europe] Češka podržava Zapadni Balkan na putu ka EU

Tour d'Europe; Photo: EWB

BEOGRAD – Češka podržava evropske integracije, kako Srbije tako i Zapadnog Balkana, zaključeno je danas na diskusiji u okviru projekta Tour d’Europe, koji u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert organizuju Centar savremene politike i European Western Balkans.

Mihal Vit, naučni saradnik instituta EUROPEUM iz Češke, objasnio je za Češku pristupanje EU značilo i mnogo novca.
„Ovo je stvorilo neizbalansirani narativ o tome koji su uopšte razlozi da Češka stupi u EU“, rekao je Vit.

Trenutna podrška Evropskoj uniji u Češkoj, spala je na 29%, kaže Vit.

„Vidi se da Češka nije obraćala mnogo pažnje na narativ vezan za EU. U javnosti se vrti mnogo je praznih priča vezanih za prednosti članstva EU, te se u tome može tražiti razlog pada podrške“, objašnjava Vit i dodaje da se treba se fokusirati na prvu i jedinu stvar koja je bitna u procesu integracija – a to su ideje i vrednosti na kojima počiva EU“, ističe Vit.

O problemima koje postoje na relacija Prag i Brisel, prvenstveno vezanih za migrantsku kvotu, on objašnjava da je Češka prihvatila 12 migranata od početka migrantske krize, i dodaje da je Slovačka prihvatila 16 migranata ali je samo Češka dobila opomenu EU zbog neprihvatanja određenog broja migranata.

Što se tiče stava zvaničnog Praga prema evropskim integracijama Zapadnog Balkana, Vit objašnjava da tema nije u fokusu Češke.

„Zajednica eksperata koja se bavi Zapadnim Balkanom u Češkoj je, nažalost, veoma mala. To je tema za koju javnost nije mnogo zainterestovana“, objašnjava Vit i dodaje da ne postoji mnogo ljudi koji se bave Srbijom i njenim pristupom EU.

Međutim, on ističe da Češka snažno podržava proces evropskih integracija kako Srbije, tako i Zapadnog Balkana.

O ruskom uticaju na EU ali i na Češku, Vit smatra da je percepcija o jačanju uticaja tačna ali da se više radi o propagandi, te da se ekonomski uticaj EU i Rusije na Zapadnom Balkanu ne može porediti.

„Kada pogledamo koliko u stvari novca Rusija ulaže u region, videćemo da je ta suma izuzetno mala“, kaže Vit.

Tour d’Europe predstavlja seriju interaktivnih diskusija sa eminentnim gostima iz zemalja članica EU, pre svega predstavnicima civilnog društva i novinarima, na kojima će u razgovoru sa studentima i mladim profesionalcima iz Srbije biti reči o pogledu iz ovih zemalja na Evropsku uniju, njeno proširenje i evropsku perspektivu Srbije. Diskusije se organizuju do kraja godine, dok govornici dolaze iz raznih zemalja članica EU.

Povezani članci

Evropski komesar Stilijanides u poseti Srbiji

EWB

Forum civilnog društva počeo danas u Tirani, teme na otvaranju finansijska pomoć EU i reforme

EWB

Ministarstvo pravde: Radni tekst amandmana neće biti povučen

EWB