Dijalog Beograda i Prištine

Tramp podržao međusobno priznanje u novim pismima Vučiću i Tačiju

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

VAŠINGTON – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poslao je nova pisma predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u kojima ih je pozvao da normalizuju odnose i naglasio da međusobno priznanje treba da bude centralni element tog procesa, prenosi N1.

Nakon pisma iz decembra 2018, Tramp je još jednom iskazao podršku obema zemljama, i čestitao predsedniku Vučiću Dan državnosti Srbije (15. februar), a Tačiju 11. godišnjicu Deklaracije nezavisnosti Kosova (17. februar).

“Sjеdinjеnе Državе ostaju nеpokolеbljivе u svojoj podršci Vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom”, napisao je Tramp Vučiću. “Smatramo da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa”, dodao je.

Tramp je naglasio da bi takav “istorijski sporazum” izgradio put za ciljeve evrointegracija Srbije i njenog ekonomskog rasta.

U pismu Tačiju, predsednik SAD ponovio je svoju podršku međusobnom priznanju. Ohrabrio je građane Kosova da se skoncentrišu na razvoj demokratije, vladavine prava, ekonomske i poslovne prilike.

Povezani članci

Grenel se odvojeno sastao sa Vučićem i Tačijem u Minhenu

EWB

Nič: Razmena teritorija Srbije i Kosova uvod u druge podele na Balkanu

EWB

Kako dalje sa dijalogom Beograda i Prištine?

EWB