fbpx
European Western Balkans
Politika

“Tramp voli da se nadmeće sa EU, Bajden će se bolje koordinisati sa Briselom”

Džozef Biden; Foto: Flickr /

BEOGRAD – Donald Tramp vidi Zapadni Balkan kao region gde mogu da se prave dogovori, dok bi Džozef Bajden bolje koordinisao sa EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, rekao je Tomas Kantrimen, predsednik Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja tokom svog izlaganja na panelu “Američki izbori i srpska dilema” koji su organizovali Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Fakultet političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.

Kada je u pitanju čuveni sporazum iz Vašingtona, Kantrimen je rekao da je do njega došlo zbog toga što Tramp insistira na postizanju sporazuma među državama gde su sporazumi neophodni.

“Tako on vidi Balkan. Ne kao bezbednosni izazov, ni kao mestu u kojoj bi trebalo raditi na ljudskim pravima i ekonomskom napretku, već kao mesto gde je moguće postići dogovor među stranama koje su u sukobu”, rekao je Kantrimen.

Prema njegovim rečima, Tramp je bio motivisan da radi na sporazumu iz Vašingtona i zbog svoje netrpeljivosti prema Evropskoj uniji.

“On voli da se nadmeće sa EU. Nije stao na stranu EU, već se fokusirao na ekonomski profit koji bi potpisivanje sporazuma moglo da donese Americi”, objasnio je Kantrimen.

On je istakao da nije verovatno da bi Srbi u Americi mogli da budu odlučujući faktor kada su u pitanju rezultati predstojećih izbora. Takođe, dodao je da Srbija nije i neće biti smatrana važnim faktorom u Trampovoj politici.

“Za razliku od Trampa, Bajden ume da locira Srbiju na mapi. On je bio u Srbiji, više puta. Bajden ne gleda na Zapadni Balkan kao na nešto za šta se EU i Amerika nadmeću. Možemo očekivati bolju koordinaciju između Brisela i Vašingtona u vezi sa nastavkom dijaloga između Srbije i Kosova”, rekao je Kantrimen.

Jedna od stvari koja bi mogla da se promeni u slučaju da Bajden pobedi na izborima je veći značaj borbe protiv korupcije, što bi moglo da pokrene sličan trend u celom svetu, naglasio je Kantrimen.

“Za one građane Srbije koji iščekuju budućnost u demokratiji i napretku, bez korupcije, ne sumnjam da bi Bajdenov izbor bio bolja opcija. Za one koji su zadovoljni stanjem stvari, ili za one koji bi voleli da se vrate 50 godina unazad, Tramp je bolja opcija”, kaže Kantrimen.

Prema mišljenju Ivana Vujačića, profesora Ekonomskog fakulteta i bivšeg ambasadora Srbije u Vašingtonu, sastanak Vučića i Hotija koji se odvio u septembru nije bio orijentisan ka unapređenju odnosa Beograda i Prištine.

“Ono što je potpisano u Vašingtonu nije sporazum već izjava dveju strana pred američkim predsednikom. Veliki deo toga nije imao veze sa nama, ali smo mi postali faktor u politici Bliskog Istoka”, istakao je Vujačić.

Govoreći o mogućim promenama koje bi predstojeći izbori mogli da donesu, Vujačić je rekao da bi Bajden pokušao da obnovi partnerstvo sa Evropskom unijom.

“Ovo će dovesti do toga da Bajden podrži doktrinu ‘cele, slobodne i mirne’ Evrope, što znači da će podržati pristupanje Evropskoj uniji svih država Zapadnog Balkana koje ispunjavaju uslove da postanu punopravne članice EU”, rekao je Vujačić.

Slobodan Georgiev, programski direktor Newsmax Adria medijske organizacije, rekao je da će, bez obzira na ishod predstojećih izbora u Americi, Vučić pokušati da pokaže da je u bliskim odnosima i sa Bajdenom i sa Trampom. Dodao je da je sporazum iz Vašingtona bio samo prilika da Vučić pokaže da je Srbija, i on kao njen predsednik, važan akter u međunarodnoj politici.

“Vučić je ugosio Bajdena u Beogradu 2016. godine, a ceo septembar je proveo govoreći o događaju u Vašingtonu, pokušavajući da se pokaže kao čovek koji može istovremeno da bude u kontaktu sa Putinom, Trampom, Orbanom, Erdoganom”, rekao je Georgiev.

On je dodao da je sastanak u Vašingtonu ipak imao pozitivan uticaj na čitav region, bez obzira na Trampovu motivaciju da održi ovaj sastanak, jer je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna za nastavak EU integracija Srbije.

“Iako deluje kao da bi sledeće godine, pre nego što Lajčaku istekne mandat, moglo nešto da se promeni, ja ne verujem da postoji političke volje da se postigne sporazum između Beograda i Prištine”, rekao je Georgiev.

Povezani članci

A. Joksimović: Širenje Šengena korisno za Srbiju

EWB

Srbija glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije na Ukrajinu

EWB

Tači najavio izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu KiM

EWB