fbpx
European Western Balkans
Društvo

Transparentno finansiranje organizacija civilnog društva i njegovi efekti

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

BEOGRAD – U nekoliko gradova Srbije održavaju se seminari o transparentnom finansiranju organizacija civilnog društva (OCD) iz javnih sredstava i praćenju realizacije i ocena uspenosti podržanih programa i projekata. Oni se sprovode kroz projekat “Unapređenje mehanizama za finansiranje civilnog sektora iz javnih sredstava u Republici Srbiji” koji, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji sprovodi Kancelarija za saradnju s civilnim društvom Vlade Srbije.

“Cilj projekta jeste analiza postojećih mehanizama finansiranja, regulative i predlozi za njeno unapređenje. Jedan od završnih aktivnosti projekta jesu obuke koje su usmerene na proces, na onaj deo konkursnog ciklusa koji je zapažen kao najmanje razvijen kod nas, a to je proces praćenja onih projekata koji su odobreni, ugovoreni budžetskim sredstvima i ocena njihove uspešnosti, odnosno evaluacija krajnjih rezultata”, istakla je na seminaru u Nišu šefica Odseka za planiranje i stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Milena Banović.

Transparentno finansiranje, međutim, nije jedini značajan aspekt, ocenila je ekspert na projektu Nataša Obradović.

“Izuzetno je važno proceniti kako je realizovan projekat/pogram, oceniti njegove rezultate i utvrditi kakve efekte programi i projekti imaju na građane, odnosno ciljnu grupu koje će koristiti te resurse”, istakla je Obradović.

Osnov pomenutih obuka koje se održavaju u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Zaječaru i Subotici jesu tri publikacije, napravljene u okviru projekta “Unapređenje mehanizama za finansiranje civilnog sektora iz javnih sredstava u Republici Srbiji“.

One pružaju i konkretna uputstva o primeni procedura za praćenje realizacije programa i procenu njihove uspešnosti, kao i definisanje odgovornosti nadležnih organa po tom osnovu.

Kancelarija za saradnju s civilnim društvom Vlade Srbije osnovana je 2010. godine, a od 2016. je korisnik tehničke pomoći Evropske unije u okviru projekta “Unapređenje mehanizama za finansiranje civilnog sektora iz javnih sredstava u Republici Srbiji” u ukupnom iznosu od 200.000 eura.

Povezani članci

Samo četvrtina mladih želi da ostane u Srbiji

EWB

Evropski izbori i budućnost EU: Jača desnica, mejnstrim partije zadržavaju većinu

EWB

Benedikt: Pomoć EU namenjena građanima, a ne eliti

EWB