fbpx
European Western Balkans
Društvo

Transparentnost: Pandemija dodatno oslabila antikorupcijske mehanizme

Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Srbija obeležava još jedan 9. decembar, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, bez napretka u ključnim oblastima i u okolonostima kada je kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji dovela do dodatnog ograničavanja pristupa informacijama i kršenja pravila o javnim nabavkama, ocenila je danas nevladina organizacije Transprentnost Srbija (TS), prenosi FoNet.

Protekla 2020. godina bila je, po oceni Transparentnosti, još jedna u nizu u kojoj nisu zabeležene konačne osude za korupciju na visokom nivou, a još veći problem je činjenica da su brojni slučajevi sumnje na korupciju, koji su obelodanjeni u javnosti, ostali neispitani.

Kako su naveli, statistički podaci o gonjenju korupcije koje navode zvaničnici, prikazuju se na način koji ne omogućava sagledavanje stvarnih efekata.

“Primena novog Zakona o javnim nabavkama, usvojenog uz pozivanje na standarde EU, već je ozbiljno narušena time što se najveći javni radovi izvode na osnovu pravila iz posebnog zakona o izgradnji linijske infrastrukture”, naglasila je TS.

Na početak primene Zakona o sprečavanju korupcije, čekalo se od maja 2019. do septembra 2020, ali ni do danas nisu stvoreni svi uslovi, naglašeno je u saopštenju.

Transprentnost Srbija podsetila je da ni posle pet godina i dva puta produženih rokova, nisu ispunjene preporuke antikorupcijskog mehanizma Saveta Evrope GRECO iz evaluacije koja se odnosi na sprečavanje korupcije u odnosu na narodne poslanike, sudije i tužioce.

“Većina javnih preduzeća i organa državne uprava se i dalje nalaze u nezakonitom v.d. stanju, usled čega ne samo da nije uvedeno profesionalno upravljanje, već je dovedena u pitanje i elementarna zakonitost donetih odluka i zaključenih ugovora”, konstatovala su iz Transparentnost.

Promene propisa uoči izbora nisu rešile ranije uočene probleme u vezi sa finansiranjem kampanje i promotivnim aktivnostima javnih funkcionera, što se pokazalo i tokom poslednjih izbora ukazala je ta nevladina oprganizacija.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 2003. godine, a ustanovila ga je Generalna skupština UN jer je 9. decembra te godine počelo potpisivanje Konvencije UN protiv korupcije.

Fabrici: Borba protiv korupcija ključna za pristupanje Srbije EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je borba protiv korupcije ključna za dobrobit građana Srbije i njenu privredu, ali i za pristupanje Srbije EU, koja će nastaviti da je podržava i sprovodi opsežan i efikasan sistem borbe protiv korupcije, prenosi N1. 

“Problem korupcije je globalan i nijedna zemlja na svetu nije imuna na ovaj fenomen, ali svaka zemlja ima obavezu prema svojim građanima da se bori protiv nje”, rekao je Fabrici na međunarodnoj onlajn konferenciji povodom 8. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

On je napomenuo da je cena korupcije za ekonomiju zemalja ogromna, jer podriva održivost finansija, zemlja postaje manje privlačna za investicije i slabi socijalnu koheziju.

Fabrici je istakao da je posebno važno uvećati napore u borbi protiv korupcije u vreme epidemije korone.

“Prevencija je ključna, u medicini obično kažemo, bolje sprečiti nego lečiti, što važi i za korupciju. Da bi bila efikasna, prevencija mora da se bavi uzrocima, da nađe koren korupcije, a ne samo simptome. Potrebno je nagraditi pravilno ponašanje i sankcionisati zloupotrebe.”, rekao je Fabrici.

Povezani članci

Dodeljene nagrade EU za istraživačko novinarstvo, prvo mesto KRIK-u

EWB

CINS dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017. godinu

Filip Lukić

NKEU: Najoštrije osuđujemo napad na profesore Fakulteta političkih nauka

EWB