fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Transparentnost Srbija za reviziju Akcionog plana za Poglavlje 23

Transparentnost Srbija; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Transparentnost Srbija smatra da je neophodno izvršiti reviziju Akcionog plana za poglavlje 23 i kaže da je njen monitoring nad sprovođenjem 13 preporuka iz Akcionog plana i 75 aktivnosti pokazao da je do kraja 2017. godine samo 11 odsto aktivnosti potpuno realizovano, a 40 odsto delimično.

Akcioni plan za poglavlje 23 usvojen je zvanično 2016, ali su mnoge aktivnosti započete i ranije, podseća Transparentnost tvrdeći da je stanje najlošije kada je reč rešavanju “nezakonitog bogaćenja”, koordinaciji borbe protiv korupcije, razmatranju preporuka Saveta za borbu protiv korupcije, kontroli finansiranja stranaka i sprečavanja sukoba interesa.

Takođe, TS u saopštenju za medije konstatuje da u oblasti sukoba interesa, finansiranja partija, javnih nabavki primena Akcionog plana nije moguća zbog kašnjenja sa zakonskim reformama.

Savet Vlade Srbije navodi da je čak 24 odsto aktivnosti iz istog uzorka potpuno realizovano, još 21 odsto se “uspešno realizuje”, a 7 odsto je blizu ispunjenja, dok samo 27 odsto nije uopšte ispunjeno, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Kvalitet vazduha: Srbija svesnija problema čije rešavanje tek predstoji

EWB

Hojt Ji se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije

EWB

EP usvaja rezoluciju kojom podržava pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

EWB