fbpx
European Western Balkans
Politika

Transparentnost Srbija: Korupcija se čak 77 puta pominje u izveštaju Evropske komisije

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Najnoviji izveštaj Evropske komisije pridaje veliki značaj korupciji kao problemu za napredak Srbije na evropskom putu, i potvrđuje da državni organi nisu primenili brojne zakone i planove za borbu protiv korupcije, poručili su iz Transparentnost Srbija (TS), prenosi Nova.rs. 

Kako su istakli, reč “korupcija” u ovogodišnjem izveštaju pominje se čak na 77 mesta, što svedoči o značaju koji je dat ovom problemu.

“Ovogodišnji izveštaj, jasnije nego ikad ranije, ukazuje na nedopustivu praksu da se javne nabavke i javno-privatna partnerstva umesto po zakonu, ugovaraju na osnovu međudržavnih sporazuma i na osnovu posebnih procedura za izbor “strateških partnera” kod infrastrukturnih projekata “od nacionalnog značaja”. EK je takođe podsetila na obavezu koju Srbija nije poštovala – da se i za hitne nabavke u vezi sa pandemijom COVID-19 obezbedi primena zakonskih načela transparentnosti i konkurencije”, istakli su oni.

TS je dodao da je jednako važan i poziv za unapređenje pravila o finansiranju kampanje i podsećanje na neispunjene preporuke ODIHR.

“Izričito je ukazano na ‘nejasno razgraničenje između obavljanja javne funkcije i predizborne promocije’ u slučaju predsednika Republike na proteklim izborima. Ta ocena se jednako može dati i za brojne druge funkcionere jer nije bilo spremnosti da se problem vođenja funkcionerske kampanje reši adekvatnim zakonskim normama”, naveli su u saopštenju.

Oni su istakli da kada je reč o gonjenju korupcije na visokom nivou, važno je što Evropska komisija ponavlja ocene o nedovoljnom broju osuda i na potrebu proaktivnog postupanja javnih tužilaštava.

Transparentnost Srbija je istakla da je Evropska komisija izričito ukazala na potrebu zaštite uzbunjivača, pominjući slučaj Krušik.

Kako su naveli u saopštenju, trebalo bi istaći da to nipošto nije jedini slučaj u kojem su u medijima iznete argumentovanje sumnje o mogućoj korupciji, a što tužilaštvo nije ispitalo.

“Važno je i to što je EK istakla neke od problema u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja upravo u delu izveštaja koji se odnosi na borbu protiv korupcije, jer iza skrivanja informacija često stoji korupcija. Međutim, propušteno je da se jasno istakne nezakonita praksa Vlade da ignoriše zahteve za pristup informacijama”, zaključili su oni.

Povezani članci

Joksimović: Reforma procesa pristupanja EU neće uticati na Srbiju

Tanjug

Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama

EWB

Prema Izveštaju Evropske komisije, dobar napredak lokalne samouprave

Tanjug