fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Transportna zajednica i CEFTA iznele predlog za neometani protok robe u regionu

Saobraćaj; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Međunarodna Transportna zajednica koju čine EU i zemlje regiona predlaže da se na Zapadnom Balkanu uspostave „zeleni koridori“ za nesmetani transport osnovnih potrepština, pre svega lekova i hrane u uslovima strogih mera ograničenja zbog pandemije korona virusa, prenosi Beta.

Zajednički predlog mera pripremili su Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA. Cilj je, kako se navodi, da se olakšaju transport i trgovina osnovnim potrepštinama na Zapadnom Balkanu jer njihov protok ne sme biti prekinut.

Kako prenosi Beta, reč je o pokušaju da se primeni više koordinirani i proporcionalniji pristup kao odgovor na izazove sa kojima se i EU i Zapadni Balkan suočavaju u borbi protiv širenja korona virusa i da niko ne bude podvrgnut prestrogoj izolaciji koja bi dovela do nestašica najnužnijih potrepština, navodi se.

Predlaže se da se transport i trgovina osnovnim potrepština olakšaju preduzimanjem samo onih dodatnih mera predostrožnosti koje su nužne za sprečavanje širenja epidemije epidemije COVID-19.

Carinska i druga kontrola robe u zakonitoj trgovini i dalje bi  ostala pod trgovinskim pravilima CEFTA i pravilima koja proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i  partnera na Zapadnom Balkanu, navodi se u predloženom dokumentu.

U saopštenju se podseća da su zbog pandemije korna virusa mnoge zemlje EU ali i Unija uveli stroge mere ograničenja poput zabrane putovanja i vraćanja graničnih kontrola na unutrašnjim i spoljnim granicama EU, dok su partneri sa  Zapadnog Balkana  preduzeli restriktivne  i često nekoordinirane mere mere vezano za putovanja i prevoz robe.

To je zajedno povećalo gužve na nekim graničnim prelazima, stvorilo duge redove i čekanja što može negativno utiecati na sanitarnu situaciju, ali i na snabdevanje osnovnim robama.

Regionalni partneri Zapadnog Balkana izrazili su bojazan da bi moglo doći do poremećaja teretnog saobraćaja što bi moglo dovesti do nestašica koje bi uticale na živote miliona građana u regionu, navodi se u saopštenju Transportne zajednice i dodaje da je cilj predloženih mera da se niko ne nađe u takvoj situaciji.

Povezani članci

EU sanira tri klizišta u Mionici

EWB

Šalje se pismo: I Srbija i komšije bez rominga?

EWB

U Beogradu otvoreno Sedište Sekreterijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Tanjug