fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Transportna zajednica za bolju povezanost regiona

Saobraćaj; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Transportna zajednica Zapadnog Balkana, čije je sedište u Beogradu, doprineće boljem regionalnom povezivanju i realizaciji infrastrukturnih projekata, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Jedan od važnih projekata je izgradnja autoputa “Mira” Niš – Merdare – Priština i prva deonica tog autoputa od Niša do Pločnika u dužini od 39 km počeće da se gradi naredne godine, rekla je Mihajlović na konferenciji “Gradimo zajedno: Srbija, Italija i Crna Gora”.

Tu su i projekti izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, rekonstrukcija pruge Beograd – Niš i drugi, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala novinarima da je Srbija zanimljiva zemlja za ulaganje u infrastrukturu, između ostalog i zato što je u Beogradu sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, koja služi da poveže zemlje u tom regionu, pošto imaju različite zakone i nivoe razvoja u toj oblasti, a sve kako bi se brže razvijali.

“Mi smo sa Transportnom zajednicom jednom nogom u EU, čekamo izbor direktora i pomoćnika i zamenika direktora, za šta će biti raspisan konkurs. Sekretarijat Transportne zajednice već funkioniše”, navela je Mihajlović.

Istakla je da će u okviru Transportne zajednice biti raspravljano o planovima povezivanja i načinima finansiranja.

“Imaćemo i izveštaj i planove sa EU za period tri do pet godina, kako bi videli gde EU može da nam pomogne. Ne možete razvijati i urediti puteve u sopstvenoj zemlji ako niste povezani sa drugim zemljama, a Srbija ima puno granica”, dodala je Mihajlović.

Povezani članci

Potpisan sporazum o Stalnom sekreterijatu Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

EWB

Han posetio Srbiju, sa Vučićem otvorio most u Novom Sadu

EWB

U Beogradu otvoreno Sedište Sekreterijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Tanjug