fbpx
European Western Balkans
Region

Transportna zajednica Zapadnog Balkana čeka jedan potpis

Dejan Lasica; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Ovlašćeni predstavnik prištinskih vlasti će danas inicirati potpisivanje dokumenta o formiranju Transportne zajednice Zapadnog Balkana od strane kosovske vlade, najavio je direktor Transportne organizacije jugoistočne Evrope (SEETO) Dejan Lasica.

On je objasnio da će jedan od dva važna dokumenta, koji će se naći pred učesnicima Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu, 12.jula, pored Akcionog plana za ekonomsku saradnju, biti osnivanje Transportne zajednice Zapadnog Balkana u kojoj će se naći zemlje iz čekaonice za ulazak u EU (Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo).

Cilj je jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, rečnog i pomorskog saobraćaja između država Zapadnog Balkana i EU.

U Briselu se, prema pisanju Dojče vele, nadaju da će u julu ona biti osnovana i usklađena sa regulativama EU. Sve članice su stavile svoj potpis na inicijativu za osnivanje ove zajednice, osim i Prištine, a u Briselu je zaključeno, navodi Dojče vele, da Ustav Makedonije – još jedne zemlje čiji se potpis čekao – dozvoljava i direktno potpisivanje ugovora bez prethodnog parafiranja tako da to može biti učinjeno u Trstu.

Dejan Lasica kaže da je SEETO regionalno telo čiji će se status promeniti, i tim dokumentom podići na viši nivo multilateralnog ugovora.

Prema njegovim rečima Transportna zajednica će raditi isto što i SEETO do sada – rad na projektima, preporuke za proširenje mreže, saradnja na graničnim prelazima, harmonizacija direktiva i slično.

Takođe je kazao da članice ostaju iste kao u SEETO – šest plus Evropska komisija.

“Menja se finansiranje, i ubuduće će Evropska komisija doprinositi 85 odsto, a 15 odsto dolaziće od strane zemalja regiona”, objasnio je Lasica dodajući da će Transportna zajednica biti osnovana po uzoru na Energetsku zajednicu čije je sedište u Beču.

Za sada, kako je dodao, nije rešeno pitanje sedišta Transportne zajednice, ali postoje težnje da ono bude u Beogradu.

“Posle Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ovo je jedan od najvažnijih sporazuma koji će biti potpisan u vezi regiona”, rekao je Lasica.

Svih šest država time ujedno usvaja pravne tekovine EU na ovom polju, što je i njihova obaveza u pristupnim pregovorima.

Povezani članci

Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak SSP

EWB

Potočnik: Politika proširenja je najuspešnija politika EU

EWB

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

EWB