fbpx
European Western Balkans
Politika

Treći regionalni forum mladih – Novi Sad evropska prestonica mladih 2019.

Evropski pokret u Srbiji

NOVI SAD -Konferencija povodom Trećeg regionalnog foruma mladih održana je juče u Novom Sadu. Regionalni Forum mladih će u periodu od 29. juna do 1. jula, okupiti 200 mladih lidera iz regiona Zapadnog Balkana.

Oni bi trebalo da, u okviru dijaloga, obezbede trajne modele saradnje u regionu za budućnost, zasnovane na pomirenju i međusobnom razumevanju.

Pokrajinski premijer Igor Mirović podrzao je ovaj Forum i rekao da je jedini put Srbije put koji vodi ka Evropskoj uniji. U odnosu na, kako je rekao, deklaracije koje će izaći sa ovih vaših sastanaka, čini mu se da se sa mnogo više konkretnih dela mora raditi na povezivanju mladih ne samo ovog dela regiona.

“Za nas u budućnosti postoji samo jedan put, to je put naše evropske budućnosti, put koji će mladu generaciju vezati za njihove kolege, prijatelje, Evropljane iz drugih zemalja kroz upijanje znanja i običaja koji vladaju Evropom i koja su najveća vrednost civilizacije. Zato je ovaj skup značajan”, rekao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će ovaj forum biti uvod u događaje ovog leta u Novom Sadu, naglasivši da su svi ti događaji međusobno povezani i dodao da su ti mladi ljudi garant saradnje, dobre komunikacije i razvoja i opstanka država u ovom delu Evrope.

Novi Sad, prema njegovim rečima, mora da bude i jeste ponosan na činjenicu da će oko 200 mladih otvoreno razgovarati o svim tim temama i da Novi Sad kao Evropska prestonica mladih 2019. neguje i hoće da bude deo ovog procesa.

Drugi sekretar u Britanskoj ambasadi u Beogradu, Dominik Neil, rekao je da Velika Britanija podržavanjem ovog foruma i time što će biti u julu domaćin Samita država Zapadnog Balkana potvrđuje svoje opredeljenje da zajedno sa svojim evropskim partnerima podstakne i podrži proces saradnje na Zapadnom Balkanu zasnovanom na zajedničkim evropskim vrednostima.

“Velika Britanija poklanja naročitu pažnju regionu Zapadnog Balkana angažujuci se na političkom planu, ali i kroz niz projekata u raznim oblastima od reforme javne uprave do podrške omladinskom preduzetništvu kao i kroz programe stipendiranja studenata”, rekao je britanski diplomata.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je ubeđena da ce ovaj forum nastaviti da živi i da će iznedriti nove ideje i energiju pre svega povezivanjem mladih i njihvoim angažmanom na evropskom putu celog ovog dela evropskog kontinenta.

Izvršna direktorka Evropskg fonda za Balkan Hedvig Morvai naglasila je da je ovaj forum konacno stavljen u okvire gde pripada i da ga vidi kao novu metodologiju za stvaranje nove institucije koja će, kako kaže, pružiti mogućnost za komunikaciju, razmenu i saradnju.

Treći Regionalni forum mladih organizuju Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) – Otvoreni regionalni fond za Jugostičnu Evropu za promociju EU integracija i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO). Ovogodišnji forum predstavlja deo zvaničnog programa predstojećeg Samita u Londonu, koji se održava 09. i 10. jula 2018.godine. Zaključci sa foruma će biti predstavljeni na godišnjem Samitu u okviru “Berlinskog procesa”, kao i na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu. Forum su podržali Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Vlada autonomne pokrajine Vojvodine i Savet za regionalnu saradnju, dok je generalni pokrovitelj foruma premijerka Srbije Ana Brnabić.

Povezani članci

Biber: Sporazum dobar, EPP da pritisne VMRO i Novu demokratiju

EWB

Lazarević: Srbija mora da primenjuje zakone

EWB

Pisonero: EU osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare

EWB