fbpx
European Western Balkans
Politika

Treći sastanak Vučića i Kurtija u Berlinu, dogovoren nastavak dijaloga

Lajčak, Kurti i Vučić u Berlinu; Foto: Tviter

BERLIN – Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se sinoć u Berlinu i prisustvu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Bio je to treći direktni susret Kurtija i Vučića, posle dva sastanka u Briselu u junu i julu prošle godine.

Kako je saopštio Miroslav Lajčak, sinoć u Berlinu je održava “neformalna večera” sa Vučićem i Kurtijem. Lajčak se zahvalio nemačkoj vladi što je bila domaćin susreta.

“Diskusiju na nivou glavnih pregovarača nastavićemo 13. maja”, napisao je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak na Tviteru.

Najhitnija tema Dijaloga trenutno je pitanje registarskih tablica, nakon krize iz septembra prople godine kada je uveden “režim nalepnica”. Pregovarači na tehinčkom niovu nisu uspeli 21. aprila da postignu dogovor o trajnom rešenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na Tviteru “nemačkim domaćinima na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine”. On je takođe postavo fotografiju na kojoj su on i premijer Kosova Aljbin Kurti sami.

 

 

 

Premijer Kosova rekao je na Tviteru da Kosovo ostaje privrženo principijelnom dijalogu sa Srbijom u cilju postizanja sporazume usredsređenog na međusobno priznanje.

 

U fokusu sastanka Šolca i Vučića Rusija i dijalog Beograda i Prištine

Juče su se u Berlinu sastali u predsednik Srbije Aleksandar Vučič i nemački kancelar Olaf Šolc, koji se pre toga odvojeno sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako se navodi u saopštenju nemačkog kancelara, ruski napad na Ukrajinu i proces pristupanja EU bile su centralne teme razgovora kancelara Šolca i Vučića. Šolc je nakon sastanka na zajedničkom konferenciji za medije potvrdio evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

“U interesu regiona i Evropske unije je da šest država Zapadnog Balkana ima perspektivu da postanu punopravne članice EU”, rekao je nemački kancelar.

Kada je reč o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Šolc je rekao da EU i države kandidati moraju da stanu zajedno i brane svoje zajedničke vrednosti. Istakao je da je napredak u dijalogu Srbije i Kosova od ogromnog značaja, kako za trajno očuvanje mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi, tako i za evropske integracije obe zemlje.

Vučić i Šolc u Berlinu; Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

“Potrebna je hrabrost i odlučnost. Sve preuzete obaveze se moraju poštovati. Jednostrane akcije i oštra retorika ne pomažu”, izjavio je Šolc.

Predsednik Srbije rekao je na konferenciji za medije da se Srbija pozicionirala o “pravnoj i političkoj” priorodi sukoba u Ukrajini glasanjem u Generalnoj skupštini UN.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučič je poručio da će Srbija dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rešenju.

“Daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronađemo ta rešenja, ali ona ne mogu biti samo naša želja. Rekao bih da je reč kompromis već dovoljno jasna i za nas i za druge koji učestvuju u dijalogu”, rekao je predsednik Srbije.

Povezani članci

Joksimović opoziciji: Oni koji su kompromitovali evropsku ideju nisu kredibilni kritičari

EWB

Specijalna misija ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 5. juna

EWB

Bulc: EK će podržati implementaciju digitalne agende u Srbiji

EWB