fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Tri miliona evra za olakšavanje trgovine u CEFTA regionu

Oskar Benedikt; Foto: Tanjug / Zoran Zestic

BEOGRAD – Evropska unija je obezbedila tri miliona evra za finansiranje novog trogodišnjeg projekta “Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu”, koji je danas počeo da se primenjuje u Srbiji, a v.d. šefa Delegacije EU u našoj zemlji Oskar Benedikt je rekao da je cilj da se dalje produbi ekonomska integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Benedikt je na obeležavanju početka projekta, u beogradskom hotelu Hajat, rekao da trgovina u regionu treba da bude još veća i podsetio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu za većom trgovinskom integracijom zemalja u regionu odnosno stvaranje carinske unije.

Benedikt je rekao da bi na samit zapadno-balkanske šestorke u Trstu 12. jula trebalo u okviru nastavka Berlinskog procesa da bude usvojen akcioni plan za veću trgovinsku integraciju i jači investicioni prostor regiona.

On je rekao da treba napraviti korak napred u stvaranju zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, u okviru CEFTA, koje će biti dobra priprema za buduće članice na jedinstvenom tržištu EU.

Benedikt je kazao da su u toku pripreme za usvajanje tog akcionog plana.

To podrazumeva izradu Mape puta u kojoj će biti utvrđeno zajedničko tržište za robu, usluge i kapital, slobodan protok kvalifikovane radne snage, zajedničko digitalno tržište i dinamičan prostor za investicije.

Osnovni cilj trogodišnjeg projekta, koji finansira EU sa tri miliona evra, jeste jačanje trgovinskih odnosa i produbljivanje ekonomske integracije među CEFTA članicama.

Projekat podržava Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Federalne Republike Nemačke, dok su za implementaciju zaduženi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Međunarodni trgovinski centar IT u saradnji sa CEFTA strukturama i to do decembra 2019. godine.

Povezani članci

Podsticanje konkurencije u Srbiji prioritet EU

EWB

Paket od 96 miliona evra podrske za MSP i lokalne samouprave

EWB

Srbija bi trebalo da raskine trgovinske sporazume do ulaska u EU

EWB