fbpx
European Western Balkans
Politika

Trifunović: EP da se uključi u dijalog vlasti i opozicije

Sergej Trifunović; Foto: PSG

BEOGRAD – U pismu upućenom predsedavajućem Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović predložio je formiranje tročlanog tima Evropskog parlamenta koja će, po uzoru na rešavanje političke krize u Severnoj Makedoniji 2015, posredovati između partija vlasti i opozicije, kako bi se izbegao bojkot parlamentarnih izbora.

Kao lider PSG-a, “jedne od malobrojnih preostalih pro-evropskih partija posvećenih liberalnoj demokratskoj Srbiji”, kako stoji u pismu, Trifunović naglašava da će se njegova organizacija do poslednjeg trenutka zalagati za učešće u izborima i radu Narodne skupštine, ali da zbog zarobljavanja države, slično kao u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina, postaje praktično nemoguće da vladajuće partije stvore “čak i najosnovniji osećaj fer i izbalansiranog izbornog takmičenja”.

“Uprkos tome, PSG je pristao da učestvuje u seriji dijaloga sa drugim opozicionim partijama i partijama vladajuće koalicije kako bi se pronašao zajednički jezik pred naredne izbore. Međutim, ovi razgovori nisu doveli do napretka i upitno je da li će se dalje runde uopšte odvijati”, piše Trifunović.

Imajući u vidu pozitivan primer Severne Makedonije, u kojoj je Pržinski sporazum postignut posredovanjem evropskih poslanika Eduarda Kukana, Iva Vajgla i Knuta Flekenštajna, lider PSG-a uputio je poziv Mekalisteru da primeni proces posredovanog dijaloga pod nadzorom “trojke” Evropskog parlamenta, tokom kojeg će se predstavnici vlade, opozicije, civilnog društva i novinarskih udruženja, sastati i dogovoriti o realističnom okviru i kompromisu unutar kojeg bi izbori mogli da se održe.

“Kao i u primeru Makedonije, institucije EU moraju da budu spremne da rade sa svim stranama i da obezbede punu primenu, u dobroj veri, aspekata svih obaveza preuzetih tokom procesa”, napisao je Trifunović.

On je takođe predložio sastavljanje izveštaja o problemima vladavine prava u Srbiji, takođe po uzoru na Severnu Makedoniju, o kojoj je nemački pravnik i zvaničnik EU Rajnhard Pribe napisao jedan takav dokument, koji je imao značajnog uticaja na rešavanje otvorenih pitanja u ovoj državi.

“Makedonski Pribeovi izveštaji su bili dobar korak u pružanju preporuka o sistemskim pitanjima vladavine prava, koje su od ključnog značaja za budućnost države”, napisao je Trifunović.

Konačno, predsednik Pokreta slobodnih građana izrazio je spremniost da se, zajedno sa saradnicima, sastane sa Mekalisterom tokom neke od njegovih narednih poseta, kako bi detaljnije popričali o ovim temama.

Mekalister danas boravi u Srbiji, gde će se sastati sa narodnim poslanicima vlasti i opozicije.

Povezani članci

Mogerini i predstavnici regiona podržali Skoplje i Tiranu na marginama zasedanja UN

EWB

Ejdus: Evropski projekat u Srbiji je ostavljen na milost i nemilost Aleksandru Vučiću

EWB

Pendarovski: Skoplje i Beograd imaju iste ciljeve i brige

EWB