fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Trivan: Pošumljavanje najbolja strategija za zaštitu okoline

Goran Trivan; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Naša najveća strategija u borbi za zaštitu životne sredine biće pošumljavanje, bez toga nema napretka, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je na završnoj konferenciji projekta koji se bavio podrškom Srbije u sprovođenju zakonodavstva EU u oblasti klimatskih promena rekao da su klimatske promene najvažnije pitanje u oblasti zaštite životne sredine.

“Ako pričamo o uzroku klimatskih promena, još ne znamo da li je to deo prirodnih procesa ili ljudskog činjenja, ja mislim da je i jedno i drugo. Postavlja se pitanje gde svet hrli i da li je profit toliko jaka sila koja može da ugrozi i opstanak ljudi”, rekao je Trivan.

Dodaje, da kada je Srbija u pitanju “ne treba da očajavamo” zbog kvaliteta životne sredine, već da učimo na greškama razvijenijih zemalja kako bi ih izbegli.

“Formiranjem ovog ministarstva mnogo toga se promenilo. Želimo da radimo intezivno sa privredom kako bi uvodili ekološke standarde, a iako smo mala zemlja potrudićemo se da iniciramo regionalne akcije koje se bave klimatskim promenama”, rekao je Trivan.

Glavni rezultat završenog projekta je nacrt Zakona o klimatskim promenama, a Trivan ocenjuje da će usvajanje ovog zakona biti najvažnija stvar koju je Srbija uradila prethodnih decenija.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da je cilj EU da privreda bude više ekološka i da manje troši.

“Prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika je veliki izazov za koji je potrebno mnogo ulaganja koja su dugoročno višestruko isplativa. EU će nastaviti da radi rame uz rame sa Srbijom u ovoj oblasti, a kada Zakon o klimatskim promenama bude usvojen to će značiti konkretan korak srpskog zakonodavstva ka standardima EU, ali i doprinos zdravijem okruženju za buduće generacije”, rekla je Štamcar.

Prvi savetnik u ambasadi Francuske u Srbiji Nikola Faj rekao je da je Francuska, kao i EU u celinu veoma posvećena problemu klimatskih promena.

“Zato je jako važno da zemlje kandidati budu svojim zakonodavstvom u skladu sa standardima EU. Ovaj projekat se završava, ali ostaje još dosta posla da se podigne svest o hitnosti delovanja u oblasti klime. Srbija u ovoj borbi nije sama, pre svega Evropa, a naravno i francuska ambasada su tu da sarađuju”, rekao je Faj.

Projekat Uspostavljanja mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa počeo je 15. maja 2015. godine, a sproveli su ga Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo ekološke i solidarne tranzicije Francuske i Tehnički multidisciplinarni centar za proučavanje zagađenja vazduha (CITEPA).

Vrednost projekta je 1,2 miliona evra koje je finansirala Evropska unija uz sufinansiranje Srbije, a glavni rezultati projekta su nacrt Zakon o klimatskim promenama, unapređeni administrativni i institucionalni kapaciteti ministarstva zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Povezani članci

“Poglavlje 27 izuzetna prilika za napredovanje”

EWB

Brnabić sa NKEU: Srbija spremna za poglavlje o ekologiji

EWB

Sve karte na sto o kvalitetu vazduha