fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Trivan: Pošumljavanje ublažava klimatske promene

Goran Trivan; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da je pošumljavanje najbolji, najjednostavniji i najefektnji način ublažavanja klimatskih promena.

Govoreći na konferenciji “Zelena ekonomija i sistemsko upravljanje otpadom u Srbiji”, istakao je da malo zemalja na svetu sprovodi plansko pošumljavanje, i da mi nažalost, ne spadamo među njih.

“Planskom pošumljavanju pribegava samo Beograd i do sada je njime u poslednjih pet godina obuhvaćeno 750 hektara. To i nije dovoljno, ali je dobar početak. I kao ministarstvo ćemo nastaviti da se bavimo sa tim”, naveo je Trivan.

Ministar kaže da postoji novac i mogućnost da naša deca osete pozitivne rezultate pošumljavanja.

On je podsetio i ovo leto Beogradu drugo najtoplije leto posle 2012. godine u istoriji i da je zbog toga bitno da činimo sve da zaštitimo prirodu i ublažimo posledice klimatskih promena.

“Kada posadite drvo, proizvodi se kiseonik, istovremeno stabilizujete zemljište, imate kvalitetne podzemne vode, sprečavate erozije i bujice, imate hladovinu”, rekao je on.

Ministar je upozorio da je pored značaja upravljanja otpadom, važno da se pozabavimo i zagađenim podzemnim vodama.

“Paradigma naše zagađenosti su kontaminirane podzemne vode. Od 24 česme koje ispitujemo, samo dve su povremeno čiste. Ta podzemna voda je indikator kakvo vam je zemljište, a, mi smo ti koji ga zagađujemo”, rekao je Trivan.

Povezani članci

Zato što čuvamo životnu sredinu za buduće generacije

EWB

Zaštita životne sredine – dostižan cilj ili nemoguća misija u Srbiji?

EWB

Panel diskusija “Srbija i Pariski sporazum”

EWB