fbpx
European Western Balkans
Region

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane EU

Borisov, Cipras i Vučić; Foto: Tanjug / Služba za saradnju sa medijima Predsednika Srbije

VARNA – Rumunija, Bugarska, Grčka i Srbija mogle bi da budu “zid” koji brani Evropsku uniju, izjavio je rumunski premijer Mihaij Tudose u Varni, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i grčkim i bugarskim premijerima, Aleksisom Ciprasom i Bojkom Borisovim.

“Mi smo četiri zemlje koje čine Zapadni Balkan, koji bi podjednako mogao da bude kapija za ulaz u EU, kao i za izlaz iz EU, ili zid koji brani EU. Delimo isti interes, i strateški i ekonomski, ali i, kao dobar sused, da Srbija postane zemlja članica EU”, rekao je Tudose u utorak.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, Borisovim i Ciprasom, naglasio da je proširena saradnja između Bugarske i Rumunije sa Srbijom i Grčkom, prenela je rumunska agencija Adjer pres.

“Mi nismo zemlja sused Grčke, ali smo partnerska zemlja sa Grčkom”, poručio je Tudose.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Varni, posle sastanka sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske, da su mir i stabilnost na Balkanu najvažniji, a da su razgovarali i o zajedničkim infrastrukturnim projektima i energetici.

Predsednik Srbije je naveo da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, razvoju železnice u sve četiri zemlje, o energetskom povezivanju.

“Za Srbiju je veoma važna interkonekcijska veza sa Bugarskom, tu smo najveći deo priprema već završili i očekujemo realizaciju u najskorijem mogućem roku”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovaralo se i o politici.

Podsetio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i zahvalio Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu.

“Jedini sam ovde koji predstavljam zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo da uradimo mnogo toga boljeg za naše građane, za životni standard, pa i da EU bude rasterećenija i ima manje problema nego što ih ima danas”, kaže predsednik Srbije.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti teške reforme, a radiće i na tome da istočnim i južnim susedima, kao i zemljama koje nam nisu direktni susedi, ima najbolje moguće odnose.

“Uveren sam da ćemo moći da donesemo mnogo toga dobrog našim građanima, pre svega bolji životni standardi i ono što je istakao Borisov – mir i stabilnost na celom Balkanu”, rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je nadu da će Srbija biti dobar domaćin susretu sa trojicom premijera u decembru u Beogradu.

Bugarska će u prvoj polovini naredne godine predsedavati EU.

Ekonomski razvoj regiona i saradnja biće jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je u utorak da to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na sastanku u Varni pokazuje da Srbija pripada Evropskoj uniji i poručio da se radi na tome da se ubrza proces njenog ulaska u Uniju.

“Činjenica da je predsednik Srbije sa nama pokazuje da, iako Srbije nije još članica, mi svi insistiramo i znamo da zemlja pripada EU”, rekao je Borisov.

Kako je naglasio, između Grčke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske ne može biti zemlje koja nije primljena u EU, prenela je bugarska agencija BTA.

“Mi svi ulažemo napore da ubrzamo proces (priključenja Srbije EU) i to će biti dobro za bezbednost i mir na Balkanu i širom Evrope”, rekao je Borisov.

On je dodao da na Balkanu postoji saglasnost da niko nije “veliki” i poručio da će Balkan biti model mira, stabilnosti i prosperiteta u Evropi.

“Naše četiri zemlje žele da pošalju sliku mira i prosperiteta”, rekao je Borisov dodajući da je to neophodno za poslovanje, turizam i zajedničke projekte.

Povezani članci

Borisov i Zaev potpisali Sporazum o dobrosusedskoj saradnji

EWB

Zaharijeva: Zapadni Balkan ključan za Evropu

EWB

Proces Brdo-Brioni danas u Kranju

EWB