fbpx
European Western Balkans
Evropa

Tusk apelovao na “oživljavanje” EU

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predložio je ambiciozni program, koji predviđa održavanje 13 samita za dve godine u cilju oživljavanja Evropske unije posle izlaska Velike Britanije iz članstva (Bregzit), prenosi N1.

Tusk je kasno sinoć objavio svoj predlog posle apela o oživljavanju EU, koji su u nekoliko navrata uputili predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i francuski predsednik Emanuel Makron.

Program počinje samitom EU u četvrtak i petak u Briselu i od tada će redovno biti održavani skupovi lidera Unije do juna 2019. godine, kao i neformalni sastanci o specifičnim temama. Tusk je predložio i vanredni samit u Rumuniji posle odlaska Velike Britanije predviđenog u martu 2019. godine, kao i samit o bezbednosti naredne godine u Beču.

“Veoma sam zadovoljan što vidim vašu spremnost da ubrzate rad i prevaziđete osećaj bespomoćnosti”, naveo je Tusk u pismu liderima EU pre sutrašnjeg samita.

Tusk namerava da poboljša metod rada i tradicionalni pristup pronalaska konsenzusa o nekom pitanju zameni raspravom na kojem će se otvoreno govoriti o neslaganjima.

U Briselu sutra počinje dvodnevni samit lidera EU na kojem će se raspravljati o Bregzitu i budućnosti EU.

Povezani članci

Tusk o Bregzitu: Otkazivanje “razvoda” i dalje opcija

EWB

Štub: Kandidovao sam se zbog ugroženosti evropskih vrednosti

EWB

Fon der Lajen: Kina šalje medicinsku opremu EU

Tanjug