fbpx
European Western Balkans
Region

Tusk i Cerar istakli važnost perspektive Zapadnog Balkana

Tusk i Cerar; Foto: Evropska unija 2018

LJUBLJANA – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i slovenački premijer Miro Cerar istakli su danas značaj evropske perspektive zapadnobalkanskih zemalja.

Oni su to istakli, na početku Tuskove dvodnevne posete Sloveniji, prenosi agencija STA.

Tusk je kazao da će predstojeći samit Evropske unije sa liderima Zapadnog Balkana morati da potvrdi evropsku perspektivu regiona.

Istovremeno, on je naveo da se moraju poboljšati međusobni odnosi, digitalne i infrastrukturne veze izmedu EU i zemalja Zapadnog Balkana i unutar zemalja u regionu.

Prema njegovim rečima, EU mora težiti jačanju saradnje u drugim područjima od zajedničkog interesa, kao što su migracije i bezbednost.

“Bezbednost na Balkanu znači bezbednost u Evropi”, zaključio je Tusk.

Cerar je kazao da je sada vreme za članice EU da zajedno odluče da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo u potpunosti da se integrišu u EU i evroatlantske saveze ili da se ostave da same nađu svoj put.

On je kazao da čvrsto veruje da je prvo rešenje najbolji put.

Cerar je, takođe, pozvao EU da zajedno pristupi problemu migracija i politike azila i izrazio zabrinutost što ponovo raste broj migranata na takozvanoj “Balkanskoj ruti”.

Govoreći o budžetu EU za više godina, Cerar je kazao da je Slovenija svesna uticaja Bregzita na budzet EU, ali da se neće zadovoljiti “bilo kakvim drastičnim smanjenjem sredstava EU”.

Sa druge strane, Tusk je pohvalio Cerara kao “odgovornog Evropljanina”, izuzetno “teškog, ali konstruktivnog partnera”.

Povezani članci

Nemačka umanjuje očekivanja brzog pristupanja EU

EWB

Tači: Vojska Kosova se formira, niko ne može da stavi veto

EWB

Flesenkemper: Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

EWB