Tusk: Istorijski trenutak za odnose EU i Zapadnog Balkana

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Evropskg saveta Donald Tusk zahvalio je bugraskom premijeru Bojku Borisovu na uspešnom predsedavanju EU, a kao najveći učinak šestomesečnog bugarskog predsedvanja naveo je organizaciju i rezulatate samita EU Zapadni Balkan u Sofiji.

”Samit u Sofiji bio je istorijski trenutak za naše odnose sa Zapadnim Balkanom”, izjavio je Tusk na kraju dvodnevnog samita EU lidera u Briselu.

On je posebno naglasio pozitivan učinak Bugarske i njenog premijera Bojka Borisova na agendi proširenja EU na Zapadni Balkan i organizovanju samita EU Zapadni Balkan u Sofiji.

”U Sofiji i zahvaljujući Bojku Borisovu smo postigli vrlo specifične političke poruke kada je u pitanju evropska budućnost celog regiona”, izjavio je Tusk.

On je ocenio da te pruke ”možda jasnije zvuče u regionu nego u Briselu”, ali i dodao da je sam ”posle početnog skepticizma” shvatio zašto je samit u Sofiji bio značajan.

Da je evropska perspektiva Zapadnog Balkna postala konkretnija tokom prethodnih šest meseci bugarskog predsedavanja EU ocenio je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Evropski savet je u svojim zaključcima pozdravio dogovor premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva oko pitanja imena i potvrdio zaključke o proširenju i pristupnom procesu koje je usvojio Savet ministra 26. juna 2018. godine.

Kad je Srbija u pitanju, zaklučci Saveta navode da zemlja napreduje u okviru pristupnih pregovora i ekonomskih reformi. Traži se dodatni napor u reformi vladavine prava u zemlji i usklađivanju sa EU viznom i spoljnom politikom.

Srbija je pohvaljena i za svoj angažaman u regionalnoj saradnji i pozvana da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom. Ponovljeno je da će dalji napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom nastaviti da određuje brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.