fbpx
European Western Balkans
Evropa

Tusk o Bregzitu: Otkazivanje “razvoda” i dalje opcija

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da rezultat napetih razgovora o Bregzitu zavisi od Londona i da je otkazivanje razvoda i dalje opcija, za koju Velika Britanija može da se odluči.

“EU će biti u stanju da odgovori na svaki scenario dok god nismo podeljeni”, rekao je Tusk poslanicima evropskog parlamenta, koji su se sastali danas u Strazburu, preneo je AFP.

“Faktički, na Londonu je kako će se ovo okončati: dobrim dogovorom, bez dogovora bez Bregzita”, rekao je Tusk.

On je naveo da je EU uspela da postigne veliko jedinstvo između preostalih 27 članica, ali da je pred njima najteži test.

Tusk je u petak rekao da u decembru očekuje završetak pregovora o razduživanju i početak pregovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Tusk je najavio i početak internih priprema EU za novu fazu razgovora o Bregzitu.

Predsednik Evropskog saveta ocenio je posle razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej, ali i konsultacijama sa ostalih 27 lidera EU, da iako napredak u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU “nije zadovoljavajući to ne znači i da ga nema.”

On je poručio “britanskim prijateljima” da će EU pristupati pregovorima pozitivno i konstruktivno.

“Ako svi aktivno radimo na postizanju sporazuma nadam se da ćemo moći da pređemo na drugu fazu razgovora u decembru”, najavio je Donald Tusk.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima Brisela i Londona i dalje je pitanje novca.

Razlika u onom što je Velika Britanija spremna da plati i onoga što EU očekuje kao “fer račun” prilikom izlaska članstva je čak 40 milijardi evra. Bez tog dogovora EU nije spremna da uđe u drugu fazu razgovora o budućim odnosima koja bi trebalo da reši i ono što je Velikoj Britaniji najvažnije u ovo trenutku a to su budući trgovinski odnosi dve strane.

Povezani članci

Partije Makrona i Le Pen izjednačene u anketi o izborima za EP

EWB

Plenković: Slovenija i Hrvatska bilateralno da reše spor

EWB

Barnije: Napredak u pregovorima o Bregzitu, ali…

EWB