fbpx
European Western Balkans
Region

Tusk: Ojačati veze EU sa Zapadnim Balkanom

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

BEČ – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkana kao i jačanje veza među samim zemljama regiona.

Zapadni Balkan bio je jedna od tema u razgovorima Donalda Tuska sa austrijskim kacelarom Sebastijanom Kurcom u Beču.

“Razgovarali smo o samitu EU-Zapadni Balkna koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona. To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža”, poručio je Donald Tusk posle sastanka sa austrijskim kancelarom.

Predsednik Evropskog saveta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sledećoj dekadi.

Tusk je najavio da će pored bezbednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sledećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsedsednik Evropskog saveta vidi i značajnu ulogu zemalja Zapadnog Balkna.

Prema njegovim rečima ”Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, “kao vekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno”.

Povezani članci

Plenković: Tražimo rešenje za normalizaciju saobraćaja

EWB

Na Bledu održan prvi ministarski sastanak Fonda za Zapadni Balkan

EWB

Junker: Zapadni Balkan je i naš prioritet

EWB