fbpx
European Western Balkans
Evropa Vesti

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas, nakon što je iz Londona primio zvanično obaveštenje o početku Bregzita, da Evropska unija nije srećna zbog izlaska Velike Britanije iz bloka.Bivši poljski premijer je kazao da nema šta mnogo da doda na to.

“Već nam nedostajete. Hvala vam i doviđenja”, poručio je Tusk Britancima.

Tusk je rekao da nema razloga pretvarati se da je ovo srećan dan ni u Briselu ni u Londonu.

“Posle svega većina Evropljana, uključujući gotovo polovinu britanskih glasača, želelo je da ostanemo zajedno. Lično se neću pretvarati da sam srećan danas”, poručio je Tusk u svom odgovoru na pismo kojim je Velika Britanija danas zvanično pokrenula proces izlaska iz članstva u EU.

Predsednik Evropskog saveta međutim kaže da vidi i pozitivnu stranu Bregzita.

”Bregzit je zajednicu od 27 država načinio odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije. Potpuno sam sigiran u to naročito posle Rimske dekaracije. Danas mogu reći da ćemo ostati odlčni i ujedinjeni i u budućnosti i tokom teških pregovora koji nam predstoje.

Tusk kaže da i on i Evropska komisija imaju mandat da zaštite interese 27-ce.

”Ovde ni jedna strana nema šta da dobije. U osnovo ovo je kontrola štete. Naš cilj je jasan da minimalizujemo cenu koju će da plate EU građani, poslovi i zemlje članice. Učinićemo sve što možemo i imao sva sredstav da ostvarimo ova cilj”, poručio je Tuska.

On je ponovio da se ništa neće promeniti i da sve dok i zvanično ne napusti EU , evropski zakoni će nastaviti da se primenjuju u i na Veliku Britaniju.

Povezani članci

Reakcije na ostavku Mej: Hrabra odluka

EWB

EU na korak od ukidanja viza Ukrajincima

EWB

Sutra odluka o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske

EWB