fbpx
European Western Balkans
Evropa

Tusk: San o zajedničkoj odbrani postaje realnost

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u četvrtak, povodom lansiranja programa evropskih snaga odbrane PESCO, da je zahvaljujući ovom projektu san postao realnost.

On je dodao da politika EU da bi bila efikasna mora biti istovremeno vizionarska i pragmatična i da je pre više od pola veka nastala ambiciozna vizija o evropskoj odbrambenoj zajednici, ali da je nedostajalo jedinstva i hrabrosti da se ona sprovede u praksu, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Tusk je naveo da je ta ideja mnogo puta obnavljana ali bez rezultata da bi danas postala realnost.

Pokretanje programa Stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO) predstavlja praktičan izraz naše volje da izgradimo evropsku odbranu, kazao je Tusk.

U debatama koje su prethodile današnjem događaju glavna dilema bilo je kako učiniti da PESCO bude inkluzivan i ambiciozan, naveo je on, dodajući da je taj program u kojem učestvuje 25 zemalja članica EU svakako inkluzivan a ako sve ono čemu je posvećen bude ispunjeno, onda će PESCO takođe biti i ambiciozan.

Tusk je podsetio da je mnogo godina najjači argument protiv ove ideje bio strah da će to dovesti do slabljenja NATO, ali je upravo suprotno.

Snažna evropska odbrana prirodno jača NATO i zato PESCO ne predstavlja samo dobre vesti za nas već i za naše saveznike, a loša je vest za naše neprijatelje, zaključio je predsednik Evropskog saveta

Povezani članci

EU: Napredak nedovoljan za novu fazu pregovora o Bregzitu

EWB

Plenković: Slovenija i Hrvatska bilateralno da reše spor

EWB

Mišel Barnije predstavnik EU u pregovorima o Bregzitu

EWB