fbpx
European Western Balkans
Politika

Tusk: Srbija sama odlučuje o svojoj budućnosti

Donald Tusk; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je danas u Beogradu da se o budućnosti Srbije neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Ankari ni u Briselu već u Srbiji.

On je naglasio da je EU mesto gde niko nikome i ništa ne namaće.

“Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana”, poručio je on, dodavši da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju glavni razlog njegove posete.

“Na samitu u Sofiji potvrdićemo spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona”, poručo je Tusk.

Kako je dodao, jedna od tema razgovora bio je i dijalog sa Prištinom.

“U EU smo izgradili zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. Zato treba posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno možemo skoro sve da postignemo – prosperitet, viši strandard života, demokratiju, uz valdavinu zakona i slobodu govora, bezbednost i iznad svega uzajamno poštovanje i očuvanje nacionanog idenititeta”, kaže visoki evropski zvaničnik.

“Zahvaljujući viziji i odlučnosti samit u Sofiji će biti posvećen i jačanju privredne saradnje”, rekao je Tusk, podsetivši da je EU i sada najveći inevstitor, donator i trgovinski partner Srbije.

Dodao je da je želja ipak da se i u budućnosti razvijaju ekonomske veze zato će, kaže, samit imati za cilj da pojača povezanost EU i Zapadnog Balkana, da osnaži saradnju.

Pomenuo je u tom kontekstu investicije u puteve i železnice, olakšan prelaz granica, niže troškove rominga.

Povezani članci

Zaev: Nadamo se rešenju u dijalogu, dobro za ceo region

EWB

Majstorović: Pitanje je kako bi izgledao zdravstveni sistem Srbije bez pomoći EU

EWB

Ograničenje izvoza zaštitne opreme iz EU se više ne primenjuje na Zapadni Balkan

EWB