fbpx
European Western Balkans
Region

Tusk sutra počinje turneju po Zapadnom Balkanu

Donald Tusk, Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk počinje sutra turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje će obići Tiranu, Podgoricu, Beograd, Sarajevo i Skoplje.

Prema najavama iz Brisela, predsednik Evropskog saveta u Beograd stiže 25. aprila.

Osnovna svrha njegove zvanične posete regionu, koja traje do 27. aprila, je priprema za samit EU-Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

“Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija jeste i biće i dalje najpouzdaniji partner za čitav region – kao najveći investitor, najveći donator, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju budućnost građana. Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji trebalo bi da potvrdi evropsku perspektivu regiona i što je još važnije da konkretno poboljša veze sa regionom i unutar samog regiona”, poručio je Tusk uoči posete.

On će se tokom posete regionu sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerima Albanije Edijem Ramom, Crne Gore Duškom Markovićem i Makedonije Zoranom Zaevim, sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

“Svi ovi sastanci će biti važna prilika za pripremu predstojećeg samita šefova država ili vlada EU i lidera Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. To će takođe biti prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima sa EU”, najavljeno je iz Evropskog saveta u Briselu.

U saopštenju Evropskog saveta navodi se da će Donald Tusk završiti svoj put u Skoplju, gde će učestvovati na samitu Brdo-Brioni.

“Glavni cilj procesa Brdo-Brioni je da okupi sve predsednike iz regiona Zapadnog Balkana, kao i predsednike Slovenije i Hrvatske, u cilju jačanja političkog dijaloga, povećanja stepena poverenja i promovisanja rešavanja izuzetnih bilateralnih i regionalnih pitanja”, navode u Briselu.

Posetom Tuska Zapadnom Balkanu biće zaokružena poseta svih najviših zvaničnika EU regionu.

Od početka 2018. godine Zapadni Balkan posetili su predsednik Evropskog paralmeta Antonio Tajani, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova EU u Beču o Zapadnom Balkanu

EWB

Ðukanović pozdravio uslovno otvaranje pregovra za Makedoniju i Albaniju

EWB

Tači: Vojska Kosova se formira, niko ne može da stavi veto

EWB