fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou

Miroslav Lajčak i Skender Hiseni; Foto: Twitter / Miroslav Lajčak

BRISEL – U Briselu je juče održan zajednički sastanak specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa Markom Đurićem kao predstavnikom Srbije i Skenderom Hisenijem, kosovskim koordinatorom za dijalog, čime je dijalog Beograda i Prištine nastavljen na ekspertskom nivou, prenosi KoSSev.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Delegacije Beograda juče, u okviru tehničkih razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetila na zločin koji se pre 21. godinu dogodio u Starom Gracku kada je ubijeno 14 srpskih žetalaca i činjenicu da nikada niko nije odgovarao za taj, kao ni mnoge druge terorističke napade na Srbe.

U saopštenju Kancelarije za KiM dodaje se da je Đurić, kao šef delegacije, zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima nakon dolaska međunarodnih snaga na KiM bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

„Međunarodna zajednica je moralno odgovorna da ne dozvoli da zločini koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, jer trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni“, navodi se u saopštenju.

Hiseni: Ovo je ekstremno politički proces

Kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni je posle sastanka istakao da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

“Ovo je novi trenutak. Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog sporazuma, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje”, izjavio je Hiseni posle sastanka.

On smatra da se proces ne može odugovlačiti tako što će strane “raspravljati o odvojenim temama”.

“Neće biti dogovora o određenim tačkama, ukoliko ne bude došlo do sveobuhvatnog sporazuma. Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da da sprovedu”, rekao je Hiseni.

Bilateralni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa Lajčakom

Prethodno su juče održani bilateralni sastanci predstavnika delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, čime je započet prvi od dva dana razgovora u okviru dijaloga na ekspertskom nivou.

Kako je Lajčak potvrdio objavom na Tviteru, bilateralni razgovori održani su u prepodnevnim časovima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

„Danas smo nastavili političke diskusije na ekspertskom nivou. Drago mi je što sam imao mogućnost ovog jutra da poželim dobrodošlicu pregovaračima dve strane – Skenderu Hiseniju i Marku Đuriću”, naveo je Lajčak.

Dijalog je, nakon 20 meseci zastoja, pokrenut na političkom nivou prošle nedelje u Briselu kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti,  a na kojem se razgovaralo o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji.

Povezani članci

DW: Četiri scenarija i “zeleni talas” za Beograd i Prištinu

EWB

Nakon sastanka u Prištini Grenel danas u Beogradu

EWB

Han: Nije Kosovo sve i svja

EWB