fbpx
European Western Balkans
Evropa

U Briselu o saradnji EU i Zapadnog Balkana

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije danas na sastanku u Briselu razmatraju pitanja saradnje sa Zapadnim Balkanom u oblasti bezbednosti i migracija, a komesar Dimitris Avramopulos poručuje da će ta saradnja pomoći da se otvore vrata za zemlje tog regiona u približavanju Uniji.

“Pitanja bezbednosti i migracija su važni sa našu saradnju sa Zapadnim Balkanom. Naša saradnja će u mnogome pomoći da se otvore vrata za zemlje Zapadnog Balkana da se približe EU”, izjavio je komesar za unutrašnje poslove i migracije Avramopulos pred početak sastanka u Briselu.

Sastanak Saveta EU pod bugarskim predsedavanjem održava se danas i sutra u Briselu i posvećen je pitanjima bezbednosti i migracija.

Jedna od tema o kojima će ministri unutrašnjih poslova EU razgovarati jeste saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana u ovim oblastima.

U Savetu navode da će ministri unutrašnjih polova EU “razmeniti mišljenja” o saradnji sa Zapadnim Balkanom u svetlu nove Strategije koju je predstavila Evropska komisija .

”Oni će se razmotriti specifične mere koje su sadržane u Strategiji, a odnose se na saradnju u oblasti bezbednosti i migracija. Razgovori će takođe doprineti i pripremama za predstojeći EU-Zapadni Balkan samit koji će se 17. maja održati u Sofiji”, najavljeno je u Savetu.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Valentin Radev ističe da je pitanje saradnje sa Zapadnim Balkanom jedno od prioriteta bugarskog predsedavanja Savetom EU. On je navodeći teme o kojima će se razgovarati na dvodnevnom sastanku Saveta EU posebno izdvojio Zapadni Balkan.

“Interesantna tema je saradnja EU i Zapadnog Balkana. Ovo pitanje je važno za bugarsko predsedavanje kako u oblasti interene bezbednosti tako i u oblasti kontraterorizma. To je jedna do osnovnih tema našeg predsedavanja”, poručio je Radev.

Ministri unutrašnjih poslova EU takođe razgovaraju o pitanjima bezbednosti granica, saradnje u razmeni informacija među nacionalnim obaveštajnim agencijama, radu agencija za bezbednost kao i o borbi protiv terorističkih sadržja na internetu.

Povezani članci

Bregzit: Dan koji se (još uvek) nije dogodio

Nikola Cuckić

Bez dogovora o funkcijama u EU, Makron eliminisao kandidate evropskih partija

EWB

Manfred Veber i zvanično kandidat Evropske narodne partije

EWB