fbpx
European Western Balkans
Politika

U Briselu održan seminar o učešću mladih u politici

Omladinski forum u Trstu; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Omladinski seminar “Premošćavanje jaza između politike mladih, učešća mladih i parlamentaraca na Zapadnom Balkanu” održao se 20. i 21. novembra u Briselu.

Organizovan je od strane Evropske komisije i Evropskog parlamenta odvija se u okviru “Okruglog stola na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi”.

Preko 60 učesnika sa Zapadnog Balkana koji predstavljaju omladinske organizacije, Regionalna kancelarija za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu i nacionalni parlamenti raspravljaće o participaciji mladih i kako parlamenti i omladinske organizacije u regionu mogu blisko sarađivati kako bi premostili postojeće praznine.

Seminar se zasniva na preporukama Foruma mladih “Povezivanje mladih – kretanje napred” koji je organizovala Evropska komisija u Trstu, jula 2017. godine, u okviru šestog samita Zapadnog Balkana.

Na seminaru je učestvovala i poslanica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Videnović, koja je tom prilikom izjavila da “moramo da prestanemo da razumemo politiku na nacin koji je vreme pregazilo. Da prestaneno da se obracamo ljudima na nacin koji ih odvraca od ideje da se u politiku ukljuce.

Nastavljajući u tom tonu dodala je.

“Ceo svet se suovava sa demokratskim deficitom, živimo u vremenu post istine u kojoj se informacije i dogadjaji menjaju neverovatnom brzinom i takvo vreme je idealno za manipulacije, mistifikacije ali je i sansa i obaveza da budemo jasniji.”

Ona se posebno osvrnula na odlazak mladih iz Srbije

“Ne odlaze mladi iz Srbije zato sto je negde bolje. To je normalno i prirodno. Danas na zalost beze iz Srbije zbog, ne samo ekononmskih razloga koji nas ne razlikuju od mnogih drugih zemalja”

Poslanica je nastavila u negativnom tonu.

“Mladi beže i zbog toga što umesto jakih institucija koje podrazumevaju elementarnu sigurnost i izvesnost Vlada gradi kult jakog coveka koji je vlasnik svih istina, sudija svih afera”

Zaključila je rečima da “takvo drustvo nema sansu. Zbog toga kasnimo sa evropskim intgracijama. Zbog toga je nasa obaveza da o ovim temama glasno govorimo.”

Povezani članci

Objavljen izveštaj EK o Srbiji

EWB

Međak: Važno je da se nova poglavlja stalno otvaraju

EWB

Zaključak Saveta ministara: Srbija da pokaže političku volju za napretkom u osnovnim pravima

EWB