fbpx
European Western Balkans
Region

U Crnoj Gori predstavljen Program i prioriteti predsedavanja EUSAIR-om

Podgorica; Foto: Wikimedia Commons

PODGORICA – U prestonici Crne Gore je održan osmi sastanak Upravnog odbora za Strategiju Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Dvodnevni sastanak organizovan je u okviru crnogorskog predsedavanja EUSAIR-om, a predsedavale su mu generalna direktorica za EU u Ministarstvu spoljnih poslova i EUSAIR nacionalna kordinatorka, Jelena Burzan i zamenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka u Kancelariji za evropske integracije, Ivana Glišević Đurović.

Na sastanku je predstavljen Program i prioriteti predsedavanja EUSAIR-om, definisane su predstojeće obaveze i aktivnosti i dogovoreni naredni koraci u vezi sa utvrđivanjem makro-regionalnih prioriteta koji će biti od značaja za narednu Finansijsku perspektivu (2021-2027).

Strategija Evropske unije za Jadransko-jonski region je usmerena na smanjenje ekonomskog i društvenog dispariteta u Jadransko-jonskoj makro-regiji, uz promovisanje turizma i održivog ekonomskog rasta, unapređenje regionalne saradnje i konkurentnosti, uz očuvanje životne sredine i primorsko-priobalnog ekosistema. EUSAIR pruža mogućnost za jačanje regionalnih odnosa i pružanje podrške zemljama Zapadnog Balkana, koje učestvuju u sprovođenje EUSAIR-a, u procesu evropske integracije.

Generalna direktorica za EU u Ministarstvu spoljnih poslova Jelena Burzan je podsetila da je Crna Gora prva zemlja koja predsjedava EUSAIR-om, a nije članica EU. “To je od velike važnosti, kako za Crnu Goru, tako i za region, imajući u vidu da EUSAIR služi kao jedan od mehanizama koji pomažu u procesu pristupanja EU”, ocenila je Burzan.  Ona je istakla da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u svim budućim aktivnostima EUSAIR-a i na taj način doprinositi sprovođenju Strategije.

Zamenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka u Kancelariji za evropske integracije i EUSAIR nacionalna koordinatorka za EU fondove, Ivana Glišević Đurović podsetila je da je od usvajanja EUSAIR-a prošlo nešto više od 4 godine, te da se nalazimo na polovini puta kada je reč o sprovođenju ove Strategije. “Tokom crnogorskog predsedavanja EUSAIR-om, a zajedno sa ostalim nacionalnim koordinatorima zemalja članica, uložićemo sve napore kako bi prioriteti od značaja za Jadransko-jonsku makro-regiju bili uključeni u legislativu i programska dokumenta za narednu Finansijsku perspektivu EU 2021-2027” naglasila je Glišević Đurović.

Sastanku su prisustvovali visoki zvaničnici osam zemalja članica koje sprovode EUSAIR – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

Povezani članci

Zaev sa Mogerini o evropskoj perspektivi Makedonije

EWB

Panelisti Bledskog strateškog foruma: Zapadni Balkan pripada EU

EWB

Junker: Ciljano ćemo raditi na proširenju od 2019. do 2024.

EWB