fbpx
European Western Balkans
Analize Izdvojeno

U ekspozeu premijera ništa o pravima žena, “svedene na objekte koji rađaju”

Premijer na predizbornom skupu SNS u Novom Sadu; Foto: Zvanični nalog Miloša Vučevića na društvenoj mreži X

Novi premijer Miloš Vučević je 1. maja predstavljajući ekspoze u Narodnoj skupštini izrekao niz pohvala na račun žena. Prema njegovom mišljenju, “ženi se uvek mora ukazati dužno poštovanje, jer je ona simbol obnove, rađanja, i pobede. Žena donosi na svet novi život i to je čini bićem koje je zapravo najsličnije Bogu”. Ali, Vučevićevo slavljenje žena nisu pratili konkretni planovi o borbi protiv sveprisutne diskriminacije i nasilja nad ženama.

Kako je ocenila koalicija PrEUgovor u najnovijem izveštaju o napretku Srbije u Klasteru 1, u ekspozeu novog premijera “položaj žena u društvu uvijen je u narativ tradicionalizma, zaštite porodice i jačanja nataliteta”.

Tanja Ignjatović, programska koordinatorka Autonomnog ženskog centra, koji je deo PrEUgovora, kaže za European Western Balkans da je pre svega upadljivo da se u ekspozeu novog premijera “ne pominje rodna ravnopravnost, ali ni prava žena”.

“Žene su svedene na objekte (svetinja, simbol, biće) koji rađaju, i samo u toj ulozi mogu da računaju da će “svaki rodoljub” da ih poštuje, zaštiti i osnaži. Ne sporeći loše demografske pokazatelje i potrebu da se država pozabavi tim problemom, prava žena zamenjena su pravima porodice u svrhu rešavanja problema niskog nataliteta. Niz najavljenih mera usmereno je na rađanje i “opstanak našeg naroda” (pretpostavljamo da se iste mere odnose i na žene iz drugih nacionalnih i etničkih zajednica koje žive u Srbiji)”””, objašnjava Tanja Ignjatović.

Ignjatović ukazuje da se pominju mere koje bi “trebalo da obezbede ravnotežu između porodice i posla, fleksibilno i skraćeno radno vreme, ali ne i da to umanjuje konkurentnost žena na tržištu rada i ima dugoročne negativne ekonomske efekte na njih”.

“Nema ništa o radu, zapošljavanju, preduzetništvu, obrazovanju, sportu, političkom i javnom životu, zdravlju, seksualnim i reproduktivnim pravima žena. Naprotiv, kaže se da će one imati “ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci”, ali ne jednake prihode, jer ova Vlada neće “promovisati ideju uravnilovke i samoupravnog socijalizma”, što ilustruje do koje mere premijer ne razume strukturnu diskriminaciju””, napominje naša sagovornica.

Tanja Ignjatović ukazuje da, kada je reč o merama protiv nasilja prema ženama, premijer je samo dao obećanje da će država uvek biti “budna, beskompromisna i oštra” u zaštiti žena, onih koje su nečija majka, sestra ili ćerka, a naročito ako nasilnik pokuša da oduzme život “donositeljki novog života”, prema čemu “nacionalno svestan pojedinac, ne može i ne sme da ima samilosti”.

“Nema ni reči o tome da treba da se usvoji, i to sa tri godine zakašnjenja, akcioni plan za sprovođenje strateškog dokumenta za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, niti su izdvojena finansijska sredstva za realizaciju mera koje su planirane tim dokumentom. U tom kontekstu nema ni reči o pravima LGBT+ osoba, a isticanje toga da je “brak zakonom utvrđena zajednica života muškaraca i žena” i da će tako ostati, ukazuje da neće biti razmatrana zakonska rešenja za građansko partnerstvo, da će biti marginalizovani diskriminacija, govor mržnje i nasilje prema pripadnicima ove zajednice”, naglašava Ignjatović za EWB.

Tanja Ignjatović zaključuje da ceo ekspoze, “a posebno delovi koje komentarišemo odraz su ozbiljnog zaokreta od evropskih vrednosti i standarda ka otvorenim konzervativnim, nacionalnim, tardicionalističkim i religijskim vrednostima. Žene, kao i druge manjinske grupe, tretirane su kao da će dobiti prava (ako ih zasluže), a ne tako da im prava pripadaju, a da je država odgovorna da omogući uživanje i zaštitu njihovih prava”.

Autonomni ženski centar je nedavno povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, zajedno sa organizacijama Žene u crnom i Ženska solidarnost organizovao uličnu akciju ispred Narodne skupštine pod nazivom “Pamtimo ubijene žene”, uz podsetnik da je u periodu od 2011. do 2023. u Srbiji ubijeno 406 žena u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

Povezani članci

Odbrojavanje do izbora za Evropski parlament – milioni građana EU glasaju od 6. do 9. juna

Marija Stojanović

Johana Dajmel: Novi komesar za proširenje treba da dođe iz države kao što je Švedska

Marija Stojanović

[EWB Intervju] Fungo: KFOR ključan da Kosovo bude stabilno, multietnično i mirno

Nikola S. Ristić